|

Her kafadan ayrı bir ses

IŞİD ile mücadelede ortaya çıkan kriz karşılıklı suçlamalara dönüştü. Irak, “ABD bizi savunmuyor. Bir başımıza kaldık” derken ABD, bu sözleri yalanlayarak "Bağdat daha duyarlı olmalı” çıkışında bulundu. Pentagon Sözcüsü Kirby ise “militanlar saklandığı için” IŞİD’e karşı harekatların durduğunu itiraf etti.

Yeni Şafak
04:00 - 25/01/2015 Pazar
Güncelleme: 20:24 - 24/01/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Irak Başbakanı Haydar el İbadi’nin geçtiğimiz günlerde Amerikan AP ajansına verdiği söyleşide ABD’nin Irak’a silah ve eğitim desteği vermekte ağır davrandığı eleştirisine Savunma Bakanı Chuck Hagel’den cevap geldi. Hagel, söyleşide “neredeyse bir başımıza kaldık” diyen İbadi’nin sözlerini faydalı bulmadığı gibi söylenenlerin yanlış da olduğunu savundu. 


OPERASYONLAR DURDU

Amerikalı bakan “Başbakanın sözlerine katılmıyorum. Daha ileri giderek faydalı olmadığını da belirtmek isterim. Başbakan biraz daha duyarlı olmayı deneyebilir” dedi. Pentagon Sözcüsü John Kirby ise IŞİD’in daha fazla saklanmaya başladığını, bu nedenle de hava saldırılarının azaldığını ifade etti. 


SÜNNİLER KAZAN KALDIRDI

Iraklı Sünni vekillerinin oluşturduğu grubun başkanı Ahmed Messari de İbadi’ye seslenerek, hükümetin kurulmasında ve IŞİD’e karşı mücadelede esas alınan anlaşmanın uygulanması istedi. Anlaşmada, Sünni illerin halkının “Ulusal Muhafızlar” güçlerine katılması, genel af çıkartılması, terör yasasının gözden geçirilmesi ve kamu kurumlarına atamalarda denge sağlanması gibi maddeler yer alıyordu.


Irak üçe bölündü!

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby,  Irak’ta değerlendirme dışı boş araziler hariç IŞİD’in 55 bin kilometrekare,  Irak hükümetinin 77 bin kilometrekare, Kürt güçlerinin de 56 bin kilometrekare alanı kontrol ettiğini söyledi. Kirby, Pentagon’daki basın toplantısında, IŞİD’in şu anda 20-30 bin kadar savaşçısı olduğunu ama geliş-gidişler nedeniyle bu sayıların değiştiğini iddia etti. IŞİD’in, 6 ayda, Irak ve Suriye’de kontrol ettiği alanın toplamda yaklaşık 700 kilometrekaresini kaybettiğini belirten Kirby, bu tür rakamların mücadelenin kazanılıp-kazanılmamasında bir kriter olmadığına da işaret etti. Kirby, aynı zamanda artık IŞİD’in daha fazla saklanmaya başladığını, bu nedenle de hava saldırılarının biraz daha az olduğunu kabul etti.

#ırak
#ışid
#çatışma
#abd
9 yıl önce