|

Hezimete kılıf

Musul’a operasyona hazırlanırken Ramadi’yi kaybeden ABD’de IŞİD tartışması alevleniyor. Senatör McCain’in “Ortadoğu’da kaybettik” sözlerine geniş yer veren medya, Dışişleri ve Pentagon’un ayrı tellerden çaldığını yazdı. Tartışmaya sonunda Obama da katıldı. Suçu Irak askerinin kabiliyetsizliğine bağlayan ABD Başkanı yenilgi için “Ramadi’nin düşmesi tatktiksel bir gerileme” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 23/05/2015 Cumartesi
Güncelleme: 23:09 - 22/05/2015 Cuma
Yeni Şafak

IŞİD'in aralıksız süren operasyonlara rağmen Suriye ve Irak'ta ilerlemeye devam etmesi ABD'nin IŞİD stratejisinin iflası olarak yorumlanırken hedefteki kişi olan ABD Başkanı Barack Obama ise, “Ramadi'nin düşmesi tatktiksel bir gerileme” diyerek kendini savundu. Musul'a operasyona hazırlanan ABD'de IŞİD'in Ramadi'yi alması üzerine Washington Post yazarı David Petraeus “Pentagon ve Dışişleri'nin IŞİD stratejisi uyuşmuyor. Pentagon, Başkan Obama'nın IŞİD temsilcisi John Allen'dan farklı bir taktik izliyor. Beyaz Saray, Pentagon'un Şubat ayındaki Musul operasyonu ile ilgili açıklamasından da rahatsız oldu. Beyaz saray, açıklamayı erken buldu” diye yazdı.



SUÇU BAĞDAT'A ATTI


ABD medyası Ramadi hezimetini “ABD Ortadoğu'da kaybetti” şeklinde yorumlayan Senatör John McCain'i manşetlerine taşımıştı. Tartışılan bu açıklamaya son olarak Obama da katıldı.


IŞİD'in Ramadi'yi ele geçirmesinden Iraklıları sorumlu tutan Obama, ABD'nin IŞİD'e karşı yürütülen savaşı “kaybetmediğini” dile getirdi. Obama kendi IŞİD stratejisini gözden geçirmeyi reddederek Ramadi'de hezimetten sorumlu askerleri ABD'nin yetiştirmediğini söyledi.



ABD Başkanı, Irak'ta Ramadi kentinin IŞİD'in eline geçmesini “taktiksel bir gerileme” olarak niteledi. The Atlantic dergisine mülakat veren Obama, Ramadi'nin düşüşünü, Enbar'da ve ülkenin Sünni kesimlerinde Iraklı güvenlik güçlerinin eğitiminin, takviyelerin, komuta ve kontrol sistemlerinin yeteri kadar hızlı ilerlemeyişine bağladı.



BUSH VE MALİKİ'YE VURDU


“Sünni bölgelerde, sadece eğitim değil, (IŞİD'e karşı savaşa) adanmışlığı da artırmamız gerektiği şüphesiz ve Sünni aşiretleri şu an olduklarından daha aktif hale getirmemiz lazım” diyen Obama, yıllar sürecek bir mücadelenin daha sekizinci ayında olduklarını söyledi. Obama, bir soru üzerine, “Irak'tan çıkarılan dersler konusunda çok netim. Her şeyden önce bence oraya girmek bir kere hataydı. Bu hataya rağmen, (askerlerimizin) bu fedakarlıkları Iraklıların ülkelerini geri almasına olanak sağladı. Bu fırsat, (eski Irak Başbakanı) Maliki tarafından ve Sünni ve Kürt nüfusa etkili biçimde el uzatmadaki isteksizlik yüzünden harcandı” değerlendirmesinde bulundu.



Iraklılar kabiliyetsizse...


IŞİD'in Irak'ta Ramadi'den sonra Suriye'de Tedmur'u (Palmira) ele geçirerek alan kontrolünü artırmasına rağmen Obama, Irak ve Suriye'de IŞİD'e yönelik strateji ve taktiklerini gözden geçirmeyi reddederek Iraklılar için savaşmayacaklarını, ders alması gerekenin Irak yönetimi olduğunu söyledi. Obama "Eğer Iraklılar idare etmek için gereken siyasi uzlaşılara varmada isteksiz ya da kabiliyetsiz olursa, ülkelerinin güvenliği için savaşma niyeti göstermezse, biz bunu onlar adına yapamayız” şeklinde konuştu.



Ne istediklerini bilmiyorlar


Beyaz Saray Sözcüsü John Earnest, Obama yönetiminin IŞİD ile mücadele stratejisinde değişiklik olmayacağı söyleyerek son günlerde bazılarının, “nasıl bir strateji istediklerini bile bilmeden IŞİD stratejisinde değişiklik talep ettiğini” belirtti. Obama yönetiminin sahaya ABD askerinin gönderilmesine karşı olduğunu ifade eden Earnest, Irak ve Suriye'deki güçlerin kapasitelerinin artırılmasına yönelik stratejiye devam edeceklerini bildirdi. Earnest, “Obama, (bölgede) geniş çaplı ABD askeri konuşlandırılmasını düşünmüyor. Stratejide değişiklik çağrısı yapanları da daha spesifik olmaya çağırıyorum” dedi.



Ceza askere kesildi


Beyaz Saray, Ramadi'de IŞİD'e direnmeyen Irak askerlerini ABD'nin yetiştirmediğini açıklarken İran'ın eğittiği Şii grupları ima etti. Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, IŞİD'in güvenlik güçlerinin "açığından" yararlanarak Ramadi'yi ele geçirdiğini ileri sürdü. "Emir olmaksızın" görev yerinden kaçanların cezalandırılacağını belirten İbadi, militanlara karşı savaşan askerlerin de ödüllendirileceğini kaydetti.









#Ramadi
#ışid
#beyaz saray
9 yıl önce