|

Hollywood canisi

İran'a saldırıcağı yönünde sinyaller vererek dünyanın ilgisini Tahran'a toplayan İsrail, gözlerden uzakta yine Gazze'yi vurdu. Bomba yağdırılan Gazze Şeridi'nde 14 kişi hayatını kaybetti. Netanyahu'dan sonra ABD'nin yolunu tutan İsrail Cumhurbaşkanı Peres, sinema sektörünün kalbi Hollywood'da “kahraman” gibi karşılandı

Dış Haberler
00:00 - 11/03/2012 Pazar
Güncelleme: 03:27 - 11/03/2012 Pazar
Yeni Şafak
Hollywood canisi
Hollywood canisi

Uzun süredir İran'a saldırı hazırlığı yaptığı yönünde bir kamuoyu oluşturan İsrail yönetimi, tüm dünyanın Tahran'ı tartıştığı bir sırada Gazze Şeridi'ne ölüm yağdırdı. Gazze Şeridi, 14 kişinin öldüğü hava saldırıları ile bombalanırken, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu gibi İran'a saldırı için ABD'de nabız yoklayan Cumhurbaşkanı Şimon Peres, sinema sektörünün kalbi Hollywood'da “kahraman” muamelesi gördü.

Gazze'de gerginlik önceki gün İsrail'in bir araca yönelik hava saldırısıyla başladı. İsrail, araçtaki kişilerden birinin Mısır'dan İsrail'e yönelik saldırı planladığını iddia etti. Saldırıda 2 kişi hayatını kaybetti. Bunun ardından Gazze'den roket saldırıları başladı.

ÖLENLERiN iKiSi ÜST DÜZEY YÖNETiCi

Ateşlenen roketler 4 kişinin yaralanmasına neden olurken, saldırının hemen ardından İsrail savaş uçaklarının yönünü yine Gazze'ye çevrildi. Aralıksız süren saldırılarda ilk gün 12 kişi hayatını kaybederken, dün de Han Yunus'ta bir motosikletin havaya uçması sonucu 2 kişi öldü. Hayatını kaybedenler arasında Halk Direniş Komitesi Genel Sekreteri Zuheyr el Keysi ile komite üyesi Mahmud Halani'nin de olduğu belirtildi. İsrail saldırılarında, biri gazeteci olmak üzere 20 Gazzeli de yaralandı. Cenazeler Gazzelilerin gözyaşları arasında toprağa verilirken, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın bir sözcüsü, çatışmalardan İsrail'i sorumlu tuttu ve Batılı ülkelerin müdahil olmalarını istedi.

TÜRKİYE'DEN SERT TEPKİ

Türkiye'nin saldırıya tepkisi sert oldu. Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Gazze'deki sivillerin can kaybına ve yaralanmasına yol açan orantısız ve ayrım gözetmeyen misilleme saldırılarını şiddetle kınadı. Uluslararası toplumun da göreve çağrıldığı açıklamada "Bu vesileyle İsrail'i bir kez daha Gazze'ye yönelik olarak uyguladığı insanlık dışı ve kabul edilmesi mümkün olmayan politikalarına son vermeye çağırıyoruz" denildi. AB Dışilişkiler Temsilcisi Catherine Ashton da İsrail'in saldırılarını kınadıklarını açıkladı.

DÜNYA LiDERLERİNDEN ETKiLi

Gazze Şeridi'nin bombalandığı sırada İsrail lideri Şimon Peres ise “İran'a saldırı için destek turlarının” devamı niteliğinde ABD gezisinde bulunuyordu. Resmi temasları öncesi DreamWorks Animation stüdyolarını ziyaret eden Peres, ünlü yönetmen Steven Spielberg ile DreamWorks CEO'su Jeffrey Katzenberg, Walt Disney Başkanı Rich Ross ve Sony Pictures Başkanı Michael Lynton gibi isimlere hitaben bir konuşma yaptı. Peres konuşmasında Hollywood ile İsrail arasındaki güçlü ilişkiye vurgu yaptı, Hollywood'un kurucuları arasında çok sayıda Yahudi olduğunu hatırlattı. İsrail lideri için “gerçek bir kahraman” ifadesini kullanan Katzenberg de Peres'e övgüler yağdırdı. Katzenberg Peres'e, animasyon filmi "Mısır Prensi"nin bir tablosunu da hediye etti.



12 yıl önce