|

Humus harabeye döndü

Beşşar Esed'in imza attığı katliamı görüntülemek için bölgeye giden muhabirler 'kurşun ve bomba altında' görevini yapmaya çalışıyor. Son olarak Humus kentine giren CNN ekibinin geçtiği görüntüler, şehrin füzeler ve tanklarla harabeye çevrildiğini gözler önüne serdi

00:00 - 10/03/2012 Cumartesi
Güncelleme: 03:31 - 10/03/2012 Cumartesi
Yeni Şafak
Humus harabeye döndü
Humus harabeye döndü

Suriyeli muhalif yapılanmalardan Suriye Genel Devrim Konseyi, dün devam eden operasyonlarda ve cuma namazı sonrasında düzenlenen gösterilere müdahale edilmesi sonucunda ölenlerin sayısının 62'ye yükseldiğini duyurdu. Ölenlerin çoğunun Humus kentinden olduğunu kaydeden konsey, Halep'in Sahur semtinde 70'ten fazla kişinin tutuklandığını, Halep'te bir patlamanın meydana geldiğini ve ülkenin kuzeyindeki Cebel El Zaviye'deki operasyonlarda çok sayıda kişinin yaralandığını belirtti.

BİNALAR DELİK DEŞİK

Beşar Esed güçlerince yapılan katliamlar sonrası muhtemel bir gösteriye mani olmak için de bölgedeki camilerin askerlerce kuşatıldığı öğrenildi. Yaklaşık 4 gündür asker-sivil ayrımı gözetmeksizin ağır bombardıman altında tutulan Humus kentinin son görüntüleri, şehrin harabeye çevrildiğini de gözler önüne serdi. Bölgeye girmeyi başaran basın mensupları da zaman zaman kurşun ve roketlerin hedefi olurken, ağır bombardıman altındaki Humus'tan geçilen görüntüler 'sistematik sivil katliam'ın boyutunu ortaya koydu. Keskin nişancılar sokağa çıkan sivilleri 'avlarken', tanklar da binalara rastgele ateş ediyor. Beşar Esed'e bağlı askerlerin son bir yılda yaklaşık 10 bin sivili öldürdüğü, ülkede 100 bini aşkın kişinin de tutuklandığı tahmin ediliyor.

EVLERE KURŞUN YAĞIYOR

Suriyeli muhalif eylemciler, Humus'un Halidiye bölgesinde devam eden operasyonlar sırasında bölgeye birçok havan mermisinin düştüğünü ve Kerm El Zeytun bölgesinde de bir patlamanın olduğunu ifade ederken, patlamada can ve mal kaybı olduğuna dair herhangi bir bilgi verilmedi. Humus'un El İnşaat bölgesinde, operasyonlar neticesinde birçok evin yıkıldığını, yıkılmayan evlerin duvarlarında mermi izlerinin görüldüğü, kaldırım taşlarının tanklardan dolayı söküldüğünü belirten aktivistler, semtin bir harabe kente dönüştüğünü aktardı.

BORU HATTINDA PATLAMA

Ülkenin doğusunda bulunan Deyr Ez Zor kentinde Suriye ordusu ile muhaliflerin kurduğu Özgür Suriye Ordusu arasında çatışmaların yaşandığı ifade ediliyor. Suriye'nin doğusunda yer alan Deyr Ez Zor kentinde petrol boru hattında da büyük bir patlama meydana geldiği bildirildi. Öte yandan Türkiye sınırındaki İdlib'de de şiddetli çatışmalar sürüyor.


En az 1,5 milyon kişi gıda bekliyor

Birleşmiş Milletler (BM), Suriye'de yaklaşık 1,5 milyon kişinin gıda yardımına ihtiyacı bulunduğunu bildirdi. BM İnsani İşler Eşgüdüm Bürosu sözcüsü Elisabeth Byrs, Suriye'de 1,5 milyon civarında insanın gıda yardımına ihtiyacı bulunduğunu tahmin ettiklerini, buna karşın bu rakamın krizden önce Dünya Gıda Programı tarafından yapılan tahmin doğrultusunda belirlendiğini ifade ederek “Bölgede yapılacak inceleme sonucu bu rakamda artış olabilir” diye konuştu.

Diyalog imkansız!

BM ve Arap Birliği'nin Suriye özel temsilcisi Kofi Annan'ın yaptığı diyalog çağrısına, Suriye'deki muhaliflerden olumsuz cevap geldi. Suriye'de Beşar Esed'i ve rejim karşıtlarını, savaşmayı bırakıp diyalog başlatmaya, çözümü siyasette aramaya davet eden Annan'ın bu teklifi muhalifleri kızdırdı. Esed karşıtları, rejimin, bütün uzlaşma yollarını imkânsız hale getirdiğini söylerken, Humuslu bir muhalif ise "Tanklar ve keskin nişancılar kadınlarımızı, çocuklarımızı öldürürken, birçok yerin dünyayla irtibatı kesilmişken, bütün diyalog çağrılarını reddediyoruz" dedi.



12 yıl önce