|

Husilere Pentagon desteği

Yemen'de İran destekli Husilerin neden olduğu siyasi deprem dengeleri bir kez daha değiştirdi. Militan örgütü "meşru seçmen" olarak gören Amerikan yönetimi, Husileri siyasi yelpazenin parçası olarak tanımlıyor. ABD ile El Kaide’yi düşman olarak gören Husiler arasında halihazırda perde arkasında işbirliği olduğu belirtiliyor.

Yeni Şafak
04:00 - 29/01/2015 Perşembe
Güncelleme: 22:54 - 28/01/2015 Çarşamba
AA
Yemen’de cumhurbaşkanlığı sarayını “ele geçiren” Şii Husi militanlarına halkın öfkesi dinmezken, ABD’nin yeni süreçte tehlikeli bir ortaklığa doğru yol alıyor. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki geçtiğimiz gün Husilerin Yemen’de “meşru seçmen” olduğunu ve devlet işlerine katılma haklarının bulunduğunu savunarak “darbe”ye üstü kapalı destek vermişti. Ardından ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, Amerikan birliklerinin, siyasi ve güvenlik krizinin yaşandığı Yemen’de, Husilerle istihbarat paylaşımında bulunmadığını iddia etti ancak bu grupla kriz hakkında görüşme içinde olduklarını da doğruladı.

İRAN’LA YOLLARI KESİŞİYOR

ABD’nin IŞİD ile mücadelesine temel aldığı Yemen’deki terörle mücadele stratejisinin geleceği, İran bağlantılı Husilerle birlikte çalışması potansiyelini ortaya çıkarıyor. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüleri ve Pentagon, Yemen’de terörle mücadele stratejisinin devam etmesine yönelik umutlarını dile getirirken, Husileri siyasi yelpazenin parçası olarak da tanımlıyorlar. Nitekim, Pentagon Sözcüsü Kirby’nin, önceki gün “Hükümet yetkilileri, Yemen’deki çeşitli taraflarla iletişim halinde. Husiler de bu olayların bir katılımcısı olarak kesinlikle uluslararası ortaklar ve toplumla kendi niyetleri konusunda konuşmak istiyorlar” sözleri dikkati çekti. Bazı uzmanlar da ABD ile El Kaide’yi düşman olarak gören Husiler arasında ortak çıkarlar nedeniyle halihazırda zaten perde arkasından işbirliği olduğunu söylüyor.

 
Güney Yemen'de ayrılık sesleri

Yemen’de Husilerin yönetimi ele geçirmesinden sonra güneydeki “ayrılık” hareketi de hız kazandı. Ülkenin güneyinde bağımsızlık talebiyle mücadele yürüten ayrılıkçı Hirak Hareketi kurucu liderlerinden el-Amid Ali es-Sadi, “Bundan sonra Kuzey Yemen’le ancak iki komşu ülke olabiliriz” dedi. Yönetime darbe indiren Husilere de destek veren es-Sadi, “Husilerin kuzeydeki kazanımı bizim de kazanımımız anlamına gelir. Husileri, güneylilerin kanını döken rejimle bir tutamayız. Onlar da bizim gibi Sana zindanlarında kaldılar. Bizim davamızı, kuzey ve güney olarak birlikteliğin artık sona erdiğini anlayacaklarını umuyoruz” diye konuştu. 

#Yemen
#ABD
#Husiler
9 yıl önce