|

İbret olsun diye

Haftalardır tartışma konusu olan ancak dünya liderlerinin halen somut adım atmadığı mülteci sorunu İtalya'da şiddetli tartışmalara dönüştü.

Yeni Şafak
04:00 - 22/05/2015 الجمعة
Güncelleme: 21:59 - 21/05/2015 الخميس
Yeni Şafak

İtalya Başbakanı Matteo Renzi, talep ettikleri kotaya göre sığınmacı kabul edilmesi uygulamasına karşı çıkan kesimleri ikna etmek için bulduğu planı açıkladı. Rai TV'ye konuşan Renzi, “ibret olsun” diye Akdeniz'de yaklaşık bir ay önce yüzlerce sığınmacıyla birlikte batan teknenin enkazını çıkaracaklarını söyledi. 15-20 milyon dolar masrafı olduğu gerekçesiyle bu planı üstlenmeyeceğini açıklayan AB'ye karşı Renzi, “Tüm dünyanın olup bitenleri görmesini istiyorum” diyerek tüm masrafları da karşılayacaklarını duyurdu. Tekne, nisan ayında Akdeniz'de Libya'nın 85 deniz mili açığında batmış ve yüzlerce sığınmacının bulunduğu tekneden sadece 28 kişi kurtarılırken, 24 ceset su yüzeyine çıktığı için bulunabilmişti.



Avrupa mülteciden daha dertli


Açık denizlerde mahsur kalan mültecilerin dramı her geçen gün artarken, göçmenlere karşı "kale" politikasını savunan Avrupa, “güvenli liman olarak kullanılmaktan” dert yandı. Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu'nda sığınmacıların kıta içinde dağıtımını öngören kota sistemi konuşuldu. Tartışmanın sonucunda üyeler “önceliğin kendi güvenlikleri” olduğu konusunda hemfikir oldu. AB Komisyonu'nun Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu Komisyon Üyesi Dimitris Avramopoulos'un “Yakın çevremiz ateş altında ve Avrupa bu istikrarsızlık dönemlerinde bir sığınak olarak kullanılıyor” ifadesi de AB'nin bakış açısını özetledi.



Göçmen teknesi battı: 9 ölü


Avrupa mülteci tartışmalarında hala bir çözüme ulaşamazken göçmen trajedisine bir yenisi eklendi. Madagaskar'ın kuzeybatısındaki Nosy Be adası açıklarında 20 göçmeni taşıyan bir teknenin batması sonucu 9 kişi hayatını kaybetti. Nosy Be adası Emniyet Müdürü Gaval Rabirifoni, kaçakları taşıyan bir teknenin fazla yük nedeniyle 5 kadın ve 4 çocuğun yaşamını yitirdiğini belirtti. Fransa'nın denizaşırı ili haline gelen Mayotte adasına gitmeyi hedefleyen göçmenlerden 3'üne sağ olarak ulaşıldığı kaydedildi. Yerel kaynaklara göre, göçmenleri taşıma ücreti kişi başına 600 ile bin avro arasında değişiyor.



#Matteo Renzi
#akdeniz
#göçmenler
#akdenizdeki kaçklar
٪d سنوات قبل