|

IKBY borç alacak

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) içinde bulunduğu mali krizden çıkmak için dışarıdan borç alacak. IKBY Başbakan Yardımcısı Talabani "Yasa tasarısının onaylanmasıyla gerekli adımları atacağız. Kürdistan ekonomisinin gelişmesi ve ayağa kalması için borç almayı olağan bir girişim olarak değerlendiriyoruz" dedi.

Yeni Şafak
12:55 - 27/11/2014 Perşembe
Güncelleme: 10:57 - 27/11/2014 Perşembe
AA
.
.

Başbakan Yardımcısı Kubat Talabani, gazetecilere yaptığı açıklamada, dünya bankalarından borç alabilmek için "Kürdistan Parlamentosuna" sunulan yasa tasarısının onaylanmasını beklediklerini söyledi.


Henüz hiçbir bankayla görüşmediklerini aktaran Talabani, "Yasa tasarısının onaylanmasıyla gerekli adımları atacağız. Kürdistan ekonomisinin gelişmesi ve ayağa kalması için borç almayı olağan bir girişim olarak değerlendiriyoruz" dedi.


Irak Türkmen Cephesi Milletvekili Aydın Maruf da IKBY'nin, yurtdışı bankalarından borç almasını öngören yasa tasarısının ilk görüşmesinin parlamentoda yapıldığını belirterek, "Kürdistan bölgesi, Avrupa'daki iki bankadan 5 milyar dolar borç alacak. Bu para, Kürdistan'daki temel altyapı projeleri ve ekonomik yatırımlar için kullanılacak. Petrol satışından elde edilecek parayla bu borcun kapatılması amaçlanıyor" diye konuştu. 


IKBY'nin 1 Ocak'ta boru hattıyla Türkiye üzerinden dünya piyasalarına petrol göndermeye başlaması ve ardından 22 Mayıs’tan itibaren bunun satışının gerçekleşmesi, Erbil yönetimi ile Bağdat arasındaki ilişkileri germişti.


Dönemin Başbakanı Nuri el-Maliki, Kürtlerin bütçeden alacağı payı keserek tepkisini ortaya koymuştu. Bütçedeki gerekli payın alınamaması ve daha sonra başlayan terör örgütü IŞİD saldırıları, IKBY'de ekonomik krize neden olmuştu.
#Erbil
#Irak
#IKBY
#Kubat Talabani
9 yıl önce