|

IKBY'den İbadi'ye maaş tepkisi

Erbil-Bağdat arasında maaş polemiği yaşanıyor. IKBY Başbakanlığı, Irak Başbakanı İbadi'nin, memur maaşları ve bütçeye ilişkin açıklamalarına tepki gösterdi.

Yeni Şafak
21:14 - 3/06/2015 Çarşamba
Güncelleme: 18:24 - 3/06/2015 Çarşamba
AA

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanlığı, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'nin "Kürt bölgesinin memur maaşları ve bütçeyi gönderdiklerine" ilişkin açıklamalarına cevap verdi.



IKBY hükümetinin resmi sitesinde yayımlanan açıklamada, Irak Başbakanı İbadi, 29 Mayıs 2015'te devlet kanalı Irakiye TV'de yaptığı konuşmada, Kürt bölgesinin bütçesi ve memur maaşlarıyla ilgili verdiği bilgilerin yanıltıcı olduğu belirtildi.



Açıklamada, "İbadi'nin sözleri üzerine Kürdistan Başbakanlığı olarak bu açıklamayı yapma gereği duyduk" denildi.



"Sayın İbadi, 2014 Kasım ayından itibaren Kürdistan bölgesinin memur maaşlarını gönderdiklerini söylüyor" denilen açıklamada şunlar kaydedildi:



"Bu iddiaya göre Irak hükümeti memur maaşlarını vermiş ancak Kürdistan yönetimi bunu kendilerine ödememiş. Herkes çok iyi biliyor ki, Kürdistan'daki memurların bir aylık maaşı yaklaşık 850 milyar dinardır (650 milyon dolar). Ancak Irak hükümetinin gönderdiği miktar hiçbir zaman memur maaşlarının yarısını bile karşılayamamıştır."



Irak hükümetinin 2014'ün kasım ve aralık aylarında bir milyar dolar ödeme yaptığı hatırlatılarak kararlaştırılan miktarın ekim, kasım ve aralık için 500'er milyon dolar olduğu kaydedildi. 2015'in Ocak ayında da sadece 200 milyon, şubatta 380 milyon, martta 400 milyon ve nisanda ise 380 milyon dolar gönderildiği aktarılarak, bu miktarın da yüzde 10'un da kesildiği vurgulandı.



Irak merkezi hükümetinin, Erbil-Bağdat arasında varılan petrol sevkiyatı anlaşmasının gereklerini yerine getirmediğinin vurgulandığı açıklamada, şunlara dikkat çekildi:



"Nisan ve mayıs aylarında bütçe ve maaşları eksiksiz gönderme sözü verildi. Karşılığında da Kürdistan hükümeti, belirlenen miktardaki petrolü Ceyhan Limanı'na sevk edecek ve SOMO şirketine teslim edecekti. Irak Petrol Bakanlığının yayınladığı resmi açıklamada, Kürdistan bölgesinin belirlenen petrol miktarını gönderdiği belirtiliyor. Ancak Irak hükümeti, maaş ve bütçeyi göndermeyerek anlaşmaya bağlı kalmamıştır. Irak hükümeti, Kürdistan bölgesine bütçe hakkı olarak 1 milyar dolar göndermesi gerekiyordu. Ancak bunu yapmadı."



İbadi'nin, bölgesinin karşı karşıya bulunduğu ekonomik krizden ve sığınmacıların yol aştığı ağır yükten bahsetmediğine dikkat çekilerek "Terör saldırıları nedeniyle 1 milyon 500 binden fazla insan Kürdistan bölgesine sığındı. Sayın İbadi buna hiç değinmiyor. Bunların yanı sıra 2005 yılından bu yana Peşmergeye Irak Savunma Bütçesi'nden yapılması gereken yüzde 17'lik pay verilmemiştir. Irak Savunma Bütçesi de Maliye Bakanlığı'nın verdiği resmi rakamlara göre net olarak 12 milyar 300 milyon dolardır" değerlendirmesinde yapıldı.



Açıklamanın sonunda ise şu ifadelere yer verildi:



"Kürdistan hükümeti olarak her şeye rağmen diyalog ve müzakere yoluyla sorunların çözülmesi taraftarıdır. Irak 2015 bütçe yasası çerçevesinde görüşmeler devam etmelidir."



Erbil-Bağdat arasındaki maaş polemiği karşılıklı açıklamalarla bir süredir devam ediyor. Bağdat, Kürt bölgesindeki memurların maaşlarını gönderdiğini savunurken, Erbil yönetimi her seferinde aksi yönden açıklamalar yapıyor.



Irak Başbakanı İbadi, devletin resmi televizyon kanalına verdiği söyleşide, "Kürdistan bölgesinin memur maaşları ve bütçesi gönderiliyor" demişti.

#Irak
#IKBY
#Haydar el-İbadi
#Neçirvan Barzani
#DAEŞ
#Peşmerge
9 yıl önce