|

İki kritik şerh

AP’nin Türkiye raporunu oylamasından önce Yeni Şafak’a konuşan AB Bakanı Bozkır, “İki önemli konu var. PKK’nın terör listesinden çıkartılması ve 1915 olaylarıyla ilgili “soykırım” ifadesinin kullanılması. Bu kararlar alınmadığı takdirde raporu olumlu karşılayacağız” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 21/05/2015 Perşembe
Güncelleme: 11:27 - 21/05/2015 Perşembe
Yeni Şafak
BERCAN TUTAR


Avrupa Parlamentosu bugün artık eski büyüsünü yitiren yıllık Türkiye raporlarından birini daha oylayacak. 2014 yılı Türkiye İlerleme Raporu'nun açıklanmasından önce Yeni Şafak'a konuşan AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, “Kabul edilebilir içerikte bir rapor çıkması için sıkı bir faaliyet yürüttük. İki kritik konu olan PKK ve 1915 olayları gibi maddelerin raporda yer almamasını bekliyoruz" dedi. Sorularımızı yanıtlayan Bozkır, son anda sürpriz bir kararla PKK'nın terör örgütleri listesinden çıkartılması ve 1915 olaylarıyla ilgili “soykırım" ifadesinin kullanılması kararı alınmadığı takdirde raporu olumlu karşılayacaklarını belirtti.



'GEREKLİ TEPKİYİ KOYARIZ'


“Ben AB Bakanı ve aynı zamanda Başmüzakereciyim. Bu nedenle AB ile ilgili tüm müzakereleri ben koordine ediyorum ve aynı zamanda diğer bakanlıklarımıza yardımcı olarak istişarede de bulunuyoruz" diyen Bakan Bozkır, raporun olumsuz olması halinde gerekli tepkiyi ortaya koyacaklarını vurguladı.



KIBRIS SORUNU BU YIL ÇÖZÜLÜYOR


AB Bakanı Bozkır Ada'da yeniden başlayan müzakere süreci için ise hiç olmadığı kadar umutlu olduklarını kaydetti. Çözümün bu yıl mümkün olacağını açıklayan Bozkır, “Kıbrıs sorununun çözümü Suriye meselesinin çözümünden, İsrail-Filistin meselesinin çözümünden daha kolaydır" diye konuştu. Bakan Bozkır, yeni KKTC yönetimi ve Ankara arasında hiçbir krizin bulunmadığının da altını çizdi.



Vizelerde son viraj


Geçtiğimiz günlerde Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki en üst düzey karar organı niteliğinde olan Ortaklık Konseyi'nin 53. toplantısında, Avrupa Komisyonu'nun genişleme müzakerelerinden sorumlu üyesi Johannes Hahn, Ekonomik ve Parasal Politika ile ilgili kritik 17. faslın müzakerelere çok yakında açabileceğini ifade etmişti. Bakan Volkan Bozkır, faslın açılması için komisyon çalışmalarının tamamlandığını ve Haziran'da bu faslın açılmasını beklediklerini açıkladı. Bakan Bozkır Gümrük Birliği ile ilgili görüşmelerin de devam ettiğini vurguladı. Vizelerin kaldırılması konusunda çalışmaları Türk dostu Yunan parlamenterin yürüttüğünü hatırlatan Bozkır iki buçuk yıl içinde vizelerin kalkacağını söyledi.







Göçmenler komisyonu


Türkiye üzerinden Avrupa'ya giden fakat TC vatandaşı olmayan kaçak göçmenlerin sorgusuz sualsiz Türkiye'ye iadesini öngören “Geri Kabul Anlaşması"nın da iptalinin söz konusu olabileceğini belirten Bakan Bozkır “Berlin'de yakalanan bir adamın üzerinden sırf Edirne bileti çıktı diye Türkiye'ye gönderemezler" diyerek bu uygulamanın engellenmesi için komisyon kurmaya başladıklarını açıkladı.





#Avrupa Parlamentosu
#Johannes Hahn
#vizeler
#Volkan Bozkır
9 yıl önce