|

İkinci kez Putince konuştu

Brüksel'deki AB zirvesi ve Galler'de düzenlenecek NATO toplantısı öncesinde Ukrayna krizindeki gerginlik had safhaya ulaştı. En son Kırım'ın ilhakında Batı'ya gözdağı veren Rusya Devlet Başkanı, 'Size, önde gelen nükleer güçlerden biri olduğumuzu hatırlatıyorum. Bunlar laf değil gerçek. Rusya ile uğraşmamak iyidir' dedi.

Dış Haberler
00:00 - 31/08/2014 Pazar
Güncelleme: 20:35 - 30/08/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
İkinci kez Putince konuştu
İkinci kez Putince konuştu

Batı ile Rusya'nın güç mücadelesine sahne olan Ukrayna krizinde tansiyon en üst seviyeye çıktı. Brüksel'deki AB zirvesi ve Galler'de 4-5 Eylül'de başlayacak olan NATO zirvesi öncesinde konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batı'ya nükleer gözdağı verdi. Ülkenin doğusunda Rusya yanlılarının iki kasabayı daha ele geçirdiği ve NATO'nun Ukrayna'nın üyeliğine göz kırptığı bir dönemde konuşan Putin, Batılı ülkeleri uyararak 'Rusya'yla uğraşmamak daha iyidir. Size, Rusya'nın önde gelen nükleer güçlerden biri olduğunu hatırlatıyorum. Bunlar laf değil gerçek' dedi. Rus lider, bu nedenle 'kimsenin Rusya'yla geniş çaplı bir çatışmaya girmeyi düşündüğüne inanmadığını' dile getirdi.

HİÇ İYİ FİKİR DEĞİL

Rus ordusunun tüm saldırıları püskürmeye hazır olduğunu vurgulayan Putin, 'Rusya, geniş kapsamlı çatışmalara dahil olmaktan çok uzak. Bunu istemiyoruz ve böyle bir planımız yok. Ancak, doğal olarak, Rusya'ya yöneltilen saldırıları püskürtmeye her zaman hazır olmalıyız' dedi. İngiltere ve NATO'nun Rus ordusunun Ukrayna'da operasyon yürüttüğü iddialarını reddeden Putin ayrılıkçılara karşı Ukrayna'yı desteklememeleri yönünde Batılı ülkeleri uyararak 'partnerlerimiz, Rusya'yla uğraşmamanın en iyi fikir olduğunun farkına varmalı' ifadelerini kullandı.

NAZİ VE LENİNGRAD BENZETMESİ

Rus lider, ülkenin doğusunda ayrılıkçıların kurduğu 'Donetsk Cumhuriyeti' ve 'Lugansk Cumhuriyeti'nin Ukrayna tarafından kuşatılmasını Nazilerin Leningrad kuşatmasına da benzetti. Rus lider 'Maalesef Ukrayna'nın doğu kentlerine yönelik operasyonu, bana Nazi Almanya'nın bizim örneğin Leningrad gibi şehirlerimizi işgal etmesine ve köyleri istila ederek halkı katletmesine benzetiyorum' dedi.

UKRAYNA'DA NATO HEYECANI

Bağımsızlık yanlısı ayrılıkçı gruplarla savaşan Ukrayna, Rusya'ya karşı Batı ile ittifakını güçlendiriyor. Geçen ay AB ile serbest ticaret anlaşması imzalayan Kiev, şimdi de NATO'ya üye olmak için hazırlanıyor. Ukrayna'da Ekim ayında yapılacak erken seçimlerden sonra NATO üyeliğine ilişkin yasal alt zeminin hazırlanması planlanıyor. Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko 4-5 Eylül'de Galler'de yapılacak NATO Zirvesi'ne katılacak. Geçtiğimiz Cuma günü de NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen 2008'deki Bükreş Zirvesi'nde alınan kararlara atıfta bulunarak, 'Ukrayna'nın istemesi ve gerekli kriterleri yerine getirmesi halinde üyeliğin mümkün olduğunu' söylemişti.

10 yıl önce