|

İngiltere bir bir serbest bırakıyor

Türkiye'den sınır dışı edildikten sonra ülkelerine girişte gözaltına alınan İngiliz vatandaşlarının serbest bırakıldığı ortaya çıktı. Vatandaşlarının Suriye'ye gidişine seyirci kalması nedeniyle eleştirilen İngiltere hükümetinin tutumu bir kez daha tepkiye neden oldu.

Yeni Şafak
13:05 - 20/04/2015 Pazartesi
Güncelleme: 10:16 - 20/04/2015 Pazartesi
AA

Yasa dışı yollardan Suriye'ye geçmeye çalışırken yakalanarak Türkiye'den sınır dışı edilen ve İngiltere'ye gelişlerinde gözaltına alınan 9 İngiliz vatandaşından 5'i serbest bırakıldı.



Manchester polisinden yapılan açıklamada, geçen hafta Türkiye'den gönderilmelerinin ardından İngiltere'deki havaalanlarında gözaltına alınan, yaşları 21 ila 47 arasında değişen 5 İngiliz vatandaşının serbest bırakıldığı belirtildi.



9'u da aynı aileden


Polis açıklamasında, mahkeme tarafından koruma altına alınan 9 kişi arasındaki yaşları bir, üç, sekiz ve 11 olan 4 çocuğun ise mevcut durumlarına ilişkin herhangi bir güncelleme yapılmazken, çocukların kimlik bilgilerinin açıklanmaması konusunda mahkeme kararı bulunduğuna dikkat çekildi.



Polis açıklamasında, Manchester şehri yakınlarındaki Rochdale bölgesinde yaşayan söz konusu 9 kişinin aynı aileden olduğu hatırlatıldı.



Öte yandan, yakalananlar arasında bulunan 21 yaşındaki Waheed Ahmed'in babası, İngiltere İşçi Partili belediye meclis üyesi Shakil Ahmed, İngiliz basınına yaptığı açıklamada, sürecin tüm aile için gergin geçtiğini belirterek, "Waheed evine geri dönmekten dolayı çok mutlu. Bazı medya organları ile bazı siyasilere, aksi kanıtlanmadığı sürece herkesin masum kabul edilmesi gerektiğini hatırlatmanın önemli olduğuna inanıyorum. Soruşturmanın tamamlanması ya da mahkeme süreci öncesinde herhangi bir negatif yorumda bulunulmaması konusunda dikkatli davranmalıyız. Yoksa bir ailenin damgalanması riskinin yanı sıra, insanların adil yargılanma hakkını da potansiyel olarak tehlikeye atmış oluyoruz" diye konuştu.



Yasa dışı yollardan Suriye'ye geçmeye çalışırken yakalanan, İngiliz vatandaşı 9 kişilik aile bu ay başında Türkiye'de gözaltına alınmıştı. Aile geçen hafta İngiltere'ye geri gönderilmişti. DAEŞ saflarında yer almak için yaklaşık 600 İngiliz vatandaşının Suriye ve Irak'a gittiği biliniyor.

#İngiltere
#Suriye
#sınır dışı
#terörle mücadele
9 yıl önce