|

Irak'ta Sünni kamplarda Şii endişesi

Irak'ta terör örgütü DAEŞ'in elindeki Musul kentinin kurtarılması için kurulan ve Sünni güçlerin eğitildiği kampların, Vali Nuceyfi'nin görevden uzaklaştırılmasıyla Şii milislerin kontrolüne verileceği endişesi ortaya çıktı

Yeni Şafak
20:04 - 29/05/2015 Cuma
Güncelleme: 18:39 - 29/05/2015 Cuma
AA

Irak'ta Musul Valisi Esil Nuceyfi'nin görevden uzaklaştırılmasıyla birlikte, terör örgütü DAEŞ'in denetimindeki kentin kurtarılması için açılan ve Sünni güçlerin eğitildiği Haşd-ı Vatani (Ulusal Topluluklar) kamplarının akıbeti tartışma konusu oldu.



Nuceyfi'nin girişimleri ve uluslararası koalisyon güçlerinin desteğiyle kurulan ve Sünni güçlerin eğitim aldığı Haşd-ı Vatani kamplarının kapatılacağı ya da Şii milislerden oluşan Haşdu'ş Şa'bi'nin (Halk Toplulukları) denetimine verileceği belirtiliyor.



Bölgedeki kaynaklardan edinilen bilgilere göre, polis, asker ve özel hareket timlerinin eğitildiği söz konusu kamplarda Esil Nuceyfi'nin görevden uzaklaştırılması kararından sonra bir belirsizlik baş gösterdi. Nuceyfi'yle hareket eden komutanlar izne çıkarak "görevden uzaklaştırma kararına ilişkin resmi yazının" gelmesini beklemeye başladı.



Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) kontrolündeki bölgelerde, "Musul'u özgürleştirme operasyonunda" yer alacak askerlerin eğitildiği üç kamp bulunuyor. Beşika'daki kampın komutanı Halit Hamdani'nin verdiği bilgiye göre, kendi komutasındaki kampta 8, Mahmur'da 3, Şeyhan'da 5 bin olmak üzere 16 bin kişiye askeri eğitim verildi. 8 ay içerisinde 16 bin kişi askeri eğitim aldı.



Kamplarda asker ve polislere, silah kullanımı, patlayıcıları imha etme, yakın dövüş ve arazide ilerleme gibi dersler veriliyor. Yeterli silah desteği sağlanması durumunda ise eğitimden geçirilecek insan sayısının kısa sürede 25 bin kişiye ulaşabileceği belirtiliyor.



Bağdat yönetiminin kampların kontrolünü Haşdu'ş Şa'bi'ye vermek istediğini belirten Haşd-ı Vatani kaynakları, Nuceyfi'nin görevden uzaklaştırılmasının, silahların gönderilmemesinin ve maaşların ödenmemesinin bununla bağlantılı olduğunu iddia ediyor. Bu tür baskılarla Sünni silahlı güçlerin, tasfiye edilerek her şeyin tamamen Haşdu'ş Şa'bi'nin kontrolüne geçmesinin amaçlandığı ifade ediliyor.



Terör örgütü DAEŞ'in kontrol ettiği bölgeye sadece 10 kilometre mesafede olan kampı Peşmergeler koruyor. Kampta eğitim alanların ekseriyeti Musullu ve aralarında Türkmen, Arap, Kürt, Şahbek ve Hristiyanlar da bulunuyor. Musul'u kurtarma operasyonun ne zaman başlayacağına ilişkin tartışmalar devam ederken, kamplarda eğitim gören askerlerin, Nuceyfi'nin görevden alınmasıyla birlikte ümitsizliğe kapıldıkları gelen bilgiler arasında.



Konuyu değerlendiren Musul Valisi Esil Nuceyfi, Haşd-ı Vatani'nin, Şii milislerden oluşan Haşdu'ş Şa'bi'nin kontrolü altına sokulmak istendiğini bildirdi.



Nuceyfi, kendisinin görevden alınmasının, söz konusu kampların geleceğini Şii milislere teslim etmeyi reddetmekle ilişkili olduğunu aktararak, "ABD'nin başkenti Washington'a ulaştığım ilk gün Şii milisler, bazı Sünni grupları da siyasi amaçlarına alet etme noktasında ikna ederek Musul'u kurtarmak için açtığımız askeri kampları Haşdu'ş Şa'bi'nin kontrolüne vermemezi istedi. Ancak ben bunu reddettim. Bunun da görevden alınmamda ciddi bir etken olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.



Irak Parlamentosu, Nuceyfi'yi, Musul'un DAEŞ'in eline geçmesinde "ihmalkarlığı" bulunduğu iddiasıyla dün görevden uzaklaştırmıştı.

#Irak
#Musul
#Nuceyfi
#IKBY
#Haşd-ı Vatanı
9 yıl önce