|

Irak'ta tarihi buluşma

İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, 30 yıl aradan sonra Tahran ve Bağdat arasındaki en üst düzey buluşmayı gerçekleştirdi. İran lideri, Irak ziyaretinin iki ülke arasında yeni bir sayfa açtığını söyledi.

Dış Haberler
00:00 - 3/03/2008 Monday
Güncelleme: 00:49 - 3/03/2008 Monday
Yeni Şafak
Irak'ta tarihi buluşma
Irak'ta tarihi buluşma

1979 İslam Devrimi'nden bu yana Bağdat'ı ziyaret eden ilk İran Cumhurbaşkanı olan Ahmedinejad, Bağdat'ta resmi temaslarına başladı. İki günlük tarihi ziyaretininin ilk gününde Irak Devlet Başkanı Celal Talabani ile görüşen Ahmedinejad iki ülke arasında yeni bir sayfa açıldığını söyledi. Ahmedinejad'ı, Bağdat Havaalanı'nda, aralarında Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari'nin de bulunduğu bazı Iraklı yetkililer karşılarken, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani de, resmi törenle Ahmedinejad'ı kabul etti. Talabani ve Ahmedinejad, gelenekleri uygulayarak 4 kez yanaktan öpüştü. Talabani, Kasım 2005'te İran'ı ziyaret etmiş ve bu ziyaret, iki ülke arasında 40 yıl aradan sonra devlet başkanı düzeyinde yapılan ilk ziyaret olmuştu. Irak'ı ziyaret etmeyi nasip ettiği için Allah'a şükrederek konuşmasına başlayan Ahmedinejad, “diktatörsüz bir Irak'a yapılan ziyaretin gerçekçi olduğunu ve kendilerine mutluluk verdiğini” söyledi.

İLİŞKİLER DEVAM EDECEK

Mazlum olarak nitelendirdiği Irak'ta kardeşleriyle bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Ahmedinejad, “Irak'taki görüşmelerim çok olumlu geçti, Irak tarafıyla mutabıkız. Irak bütün zorluklara rağmen bu zor merhaleyi aşacaktır. Birleşik ve gelişmiş bir Irak bölgenin çıkarınadır. Bu ziyaret, ikili ilişkiler ve işbirliği konusunda bölgede yeni bir sayfa açacaktır” diye konuştu. Bu arada, Ahmedinejad'ın dünkü ziyareti sürerken ABD Genelkurmay Başkanı Oramiral Mike Mullen de, Irak'a sürpriz bir şekilde ziyarette bulundu.




16 years ago