|

Irak'tan ABD'nin ordu eleştirilerine tepki

Irak, ABD Savunma Bakanı'nın Irak ordusuna yönelik eleştirilerine tepki gösterdi. Irak Parlamentosu Güvenlik ve Savunma Komisyonu Başkanı Zamili, "ABD Savunma Bakanı Carter'ın açıklamaları, askeri kurumumuzun maneviyatını zayıflatacak türden" dedi.

Yeni Şafak
21:03 - 25/05/2015 Pazartesi
Güncelleme: 18:28 - 25/05/2015 Pazartesi
AA

Irak Parlamentosu Güvenlik ve Savunma Komisyonu, ABD Savunma Bakanı Ashton Carter'ın Irak ordusuna yönelik eleştirilerinin "Irak askeri kurumunun maneviyatını bozacak türden" olduğunu belirtti.



Savunma ve Güvenlik Komitesi üyelerinin başkent Bağdat'taki parlamento binasında düzenlediği basın toplantısında konuşan Komite Başkanı Hakim ez-Zamili, "Savunma ve Güvenlik Komitesi, ABD Savunma Bakanı Carter'ın Irak ordusunun savaşmadaki cesareti hakkında şüphe uyandıran açıklamalarını kabul etmiyor" dedi.



Irak ordusu ile El-Haşdu'ş Şa'bi, Peşmerge ve aşiret güçlerinin Diyala, Ceref, Amirli, Salahaddin ve Sincar gibi hayati öneme sahip bölgeleri özgürleştirdiğine işaret eden Zamili, Carter'ın açıklamalarının Irak ordusunun moralini zayıflatacak ve DAEŞ'e hizmet edecek türden olduğunu ifade etti.



Zamili ayrıca ABD yönetimine, Irak hükümeti ile imzaladığı ve hükümetin "yıllar önce maliyetini ödediği" silahlandırma sözleşmelerini yerine getirme çağrısında bulundu.



ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, dün CNN'e verdiği mülakatta, Irak'ın Ramadi kentinin DAEŞ'in kontrolüne geçmesinde Iraklı güvenlik güçlerinin "savaşma isteği" göstermemesinin önemli rol oynadığını söylemişti. Carter, "Onlara eğitim ve ekipman sağlayabiliriz ancak haliyle savaşma isteğini biz veremeyiz" ifadesini kullanmıştı.



Irak'ın yüz ölçümü bakımından en büyük vilayeti Enbar'ın merkezi Ramadi, yaklaşık bir haftadan bu yana terör örgütü DAEŞ'in kontrolünde bulunuyor.

#Ramadi
#DAEŞ
#Zamili
#Carter
9 yıl önce