|

İran Amerika'ya karşı Çin kozunu kullanacak

Körfez'deki silahlanma yarışı nedeniyle güvenlik hesaplarını gözden geçiren İran, limanlarından birini askeri üs kurması için Çin'e teslim etmeyi planlıyor

Dış Haberler
00:00 - 30/01/2008 Çarşamba
Güncelleme: 00:12 - 30/01/2008 Çarşamba
Yeni Şafak
İran Amerika'ya karşı Çin kozunu kullanacak
İran Amerika'ya karşı Çin kozunu kullanacak

ABD Başkanı George W. Bush ile Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin geçtiğimiz haftalarda Ortadoğu yaptıkları ziyaret- lerde bölge ülkeleriyle geniş çaplı silah ve güvenlik anlaşmaları yapması İran hükümetini harekete geçirdi.


İRAN'DA ÇİN ÜSSÜ

ABD'nin Ortadoğu ülkelerine gelişmiş silah sistemleri satacağını açıklaması, Fransa'nın da Birleşik Arap Emirlikleri'nde askeri üs kurma kararının ardından güvenlik hesaplamalarını gözden geçiren İran, limanlarından birini Çin'e açarak bölgede etkinli-ğni artırmayı hedefliyor. Asia Times gazetesinin haberinde, İran'ın atacağı bu adımın, hem Tahran hem de Pekin yönetimi için önemli bir aşama olacağını ve ABD'nn bölgedeki planlarına ciddi bir darbe vuracağını belirtti. Gazete, “İran ile Çin'in enerji ve ticaret alanında artan işbirliği er ya da geç askeri ortaklığa dönüşecektir” değerlendirmesinde bulunurken, Çin'in, ABD politikaları nedeniyle kendini baskı altında hissetmesi halinde iki ülke arasındaki işbirliği sürecinin hızlanacağını vurguladı.

16 yıl önce