|

İran Azerilerinden Türkçe talebi

İran'da bin 811 Azeri asıllı üniversite öğrencisi Türkçe'nin resmi dil olması talebiyle Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'ye hitaben açık mektup yayınladı.

Yeni Şafak
15:33 - 5/03/2015 Perşembe
Güncelleme: 13:38 - 5/03/2015 Perşembe
AA
Ülkenin Doğu ve Batı Azerbaycan, Zencan ve Erdebil eyaletlerinde bulunan Tebriz, Merağe, Urumiye, Zencan, Kelyber ve Mişkinşehr üniversitelerinde eğitim gören bin 811 öğrencinin imzasını taşıyan mektupta Ruhani'ye hitaben "İran'daki azınlıkların haklarının verilmesi ve Türkçe'nin resmi dil olması" talebi vurgulandı.


Ruhani'ye seçim vaatleri hatırlatıldı


Ülkedeki azınlıkların haklarını içeren İran anayasasının 15'inci maddesinin teoride kalmamasını ve yürürlüğe konmasını isteyen öğrencilerin isim ve imzalarının bulunduğu mektupta, "Seçimlerde yayınladığınız 3'üncü bildirgenizin 1, 4 ve 7'inci bentlerinde, Türkçe'nin resmiyet kazanması, okullarda anadilde eğitim yapılması, Türk Edebiyatı Akademisi kurulması vaatlerinizi yerine getirmenizi talep ediyoruz" ifadelerine yer verildi.


İran Anayasası'nın 15'inci maddesinde, "İran'ın resmi ve ortak dili Farsça'dır. Resmi yazışmalar ve ders kitapları bu dille yazılır. Fakat basın ve kitle iletişim araçlarında ve okullarda yerel ve aşiret dillerinin ve o dillere ait edebiyatın Farsça'nın yanı sıra öğretilmesi serbesttir" ifadeleri bulunuyor. 


İran'ın azınlık yapısı

İran’da Anayasa ile resmen tanınmış ve hukuksal bir statüye sokulmuş tek azınlık grubu olarak gayrimüslimler (Ermeniler, Museviler, Zerdüştler, Asuriler ve Keldaniler) kabul görmekle birlikte ülkede, Müslüman birçok etnik azınlık grubu bulunuyor. 


Doksandan fazla dil ve lehçenin konuşulduğu ülkede ön plana çıkan etnik kesimler arasında Azeriler, Araplar, Kürtler, Beluçlar ve Türkmenler yer alıyor. 


Yoğunlukla ülkenin kuzeybatısında Azeriler, kuzeydoğusunda Türkmenler ve güney bölgelerinde yaşayan Kaşgay Türkleri, İran'daki yaklaşık 78,5 milyonluk toplam nüfusun yüzde 35'ini oluşturuyor.
#iran
#Türkçe resmi dil olsun talebi
#İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani
9 yıl önce
default-profile-img