|

İran için karar günü

BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri ve Almanya'dan oluşan P5+1 ülkeleri arasındaki nükleer müzakerelerde bir anlaşmaya varılması için belirlenen son gün bugün. İsviçre'nin Lozan kentinde süren müzakerelerden bugün çıkacak sonucun, İran'ın Ortadoğu'daki etkisini azaltacağına inanılıyor.

Yeni Şafak
10:09 - 31/03/2015 Salı
Güncelleme: 11:02 - 31/03/2015 Salı

İran ile BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri ve Almanya'dan oluşan P5+1 ülkeleri arasındaki nükleer müzakerelerde bir anlaşmaya varılması için belirlenen son güne girildi.



Al Jazeera'de yer alan habere göre, taraflar arasındaki görüşmeler İsviçre'nin Lozan kentinde devam ediyor. Bugün gece yarısına kadar müzakerelerden bir karar çıkması bekleniyor. Kararın açıklanmasına saatler kala İran tarafı sessizliğini korurken karşı taraftan ise anlaşmadaki sorunlarla ilgili açıklamalar geliyor.



İsviçre'nin Lozan kentinde süren müzakerelerden bugün çıkacak sonucun, İran'ın Ortadoğu'daki etkisini azaltacağına inanılıyor.Müzakerler kapsamında ABD Dışişleri Bakanı Kerry ve İngiliz mevkidaşı Hammond bir araya geldi.

Obama: Kötü bir anlaşmayı kabul etmeyeceğiz


Beyaz Saray Sözcü Yardımcısı Eric Schultz, İran ile nükleer müzakerelerde "her konuda anlaşmaya varmadan hiçbir konuda anlaşmış sayılmayacaklarını" belirterek, "Başkan Obama, kötü bir anlaşmayı kabul etmeyeceğini açıkça belirtti" dedi.



Schultz, ABD Başkanı Barack Obama ile Boston'a giderken Air Force One uçağında soruları yanıtladı.



Obama'nın P5+1 ülkeleriyle İran arasında İsviçre'de devam eden nükleer müzakerelerle ilgili düzenli ve sık sık bilgilendirildiğini belirten Schultz, İran'ın, "daha geniş bir anlaşmanın parçası olarak nükleer materyalin ülkeden çıkarılmasına yönelik mutabakattan geri adım attığına" yönelik haberlerin ise bazı noktalarının doğru olmadığını kaydetti. Schultz, "İran'ın 24 saat içinde geri çekildiği bir anlaşmanın olduğuna dair şeyler doğru değil" dedi.



İran'ın nükleer müzakereleri kapsamında, İran Dışişleri Bakanı Zarif öncülüğündeki heyet, istişarelerde bulunuyor. KÜBRA TÜRK 2015-03-31T11:02:43.0667771+03:00 İran'ın nükleer müzakereleri kapsamında, İran Dışişleri Bakanı Zarif öncülüğündeki heyet, istişarelerde bulunuyor.



Batı'nın uranyum çıkmazı


Batılı ülkeler İran'ın uranyum zenginleştirme oranını yüzde 5'in altında tutmasını istiyor. Yüzde 20 oranından daha yüksek oranla zenginleştirilmiş uranyum, nükleer silaha sahip olmanın başlangıç noktası olarak kabul ediliyor. Ancak etkili bir nükleer silaha sahip olmak için gereken oran yüzde 90.



Uranyum zenginleştirme işleminin yapıldığı cihaz olan santrifüjler de diğer bir müzakere konusu. İran'ın elinde 10 bin adedi aktif olan 20 bin santrifüj var. Batı bunların sayısının 6500'i geçmemesini İran ise 9000'den az olmamasını istiyor.









#iran
#iran için karar günü
#iran nükleer müzakereler
9 yıl önce