|

İran Kızılayı'ndan Husilere yardım

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon tarafından Yemen'e düzenlenen hava operasyonları devam ederken İran Kızılayı'nın Yemen'e gıda ve sağlık malzemesi yardımı gönderdiği belirtildi.

Yeni Şafak
12:49 - 31/03/2015 Salı
Güncelleme: 09:52 - 31/03/2015 Salı
AA

İran devlet televizyonu, gıda ve sağlık malzemelerinden oluşan 21 tonluk yardım malzemesinin bu sabah hava yoluyla Yemen'deki Husilere gönderildiğini aktardı.



Haberde yardım malzemelerinin 19 tonunun sağlık malzemesi, 2 tonunun da gıda yardımlarından oluştuğu belirtildi.



İran, Ensarullah hareketinin (Husiler) başkent Sana'yı ele geçirdikten sonra da bu ülkeye yardım malzemeleri ulaştırmıştı.



İran'ın Husilere silah yardımı yaptığı iddia ediliyor ancak iddialar İran ve Husiler tarafından yalanlanıyor.



İran-Husi ilişkileri


Birleşmiş Milletler'e bağlı Gerçekleri Araştırma Komisyonu İran'ın, Husilerin merkezi olan Sa'da kenti yakınlarındaki Kızıldeniz'in el-Luhayya limanına silah ulaştırmak için Eritre'de bir üs kurduğu, İran gemilerinin Aden Körfezi'nde korsanlarla mücadele bahanesiyle Yemen'e silah kaçırdığı öne sürüyor.



Yemen yönetimi, Husileri İran'dan maddi destek almakla suçluyor. Yemen sahil güvenlik güçleri 2013'te içinde İran silahları bulunan ve Husilere gittiği söylenen "Cihan 1" isimli bir gemiyi alıkoymuştu.



İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in Uluslararası İlişkiler Danışmanı Ali Ekber Velayeti ise 18 Ekim 2014 tarihinde yaptığı bir konuşmada, Yemen'deki "Husileri" desteklediklerini açıklayarak, "Yemen devrim lideri Abdulmelik el-Husi'nin tedbirli, cesaretli hareketi ve değerli dünya görüşüyle devrimi idare etmesinden memnunuz. Hizbullah'ın Lübnan'da üstlendiği rolü, Ensarullah'ın da Yemen'de üstlenmesini umut ediyorum" demişti.

#yemen
#ıran
#Suudi Arabistan
#İran Kızılayı
9 yıl önce