|

İran: Nükleer müzakereler konusunda iyimser değiliz

İran Uzmanlar Meclisi Birinci Başkanvekili Ayetullah Seyyid Mahmud Haşimi Şahrudi, "Nükleer müzakereler konusunda iyimser değiliz. Zorbalara sözle tesir edilemeyeceğini düşünüyoruz. ABD'nin yeni yaptırımları da bunu kanıtlıyor" dedi.

Aa
00:00 - 2/09/2014 Salı
Güncelleme: 12:04 - 2/09/2014 Salı
Yeni Şafak
İran: Nükleer müzakereler konusunda iyimser değili
İran: Nükleer müzakereler konusunda iyimser değili

İran Uzmanlar Meclisi 4. Dönem 16. Kurul Toplantısı, başkent Tahran'da başladı.

Eski meclis binasında düzenlenen kurul toplantısına uzun süredir yoğun bakımda tedavi gören İran Uzmanlar Meclisi Başkanı Ayetullah Muhammed Rıza Mehdevikeni'nin yerine, Birinci Başkanvekili Ayetullah Seyyid Mahmud Haşimi Şahrudi başkanlık etti.

Şahrudi, açılış konuşmasında, hükümetin bir yıllık icraatlarına, nükleer müzakerelere ve Filistin halkının İsrail karşısında kazandığı zafere değindi.

Uzmanlar Meclisi'nin nükleer müzakere heyetini desteklediğini ancak yine de müzakereler konusunda iyimser olmadığını belirten Şahrudi, "Zorbalara sözle tesir edilemeyeceğini düşünüyoruz. ABD'nin getirdiği yeni yaptırımlar da bunu kanıtlıyor. Dini liderimizin de belirttiği gibi nükleer müzakereler konusunda iyimser değiliz. Elbette nükleer müzakere heyetimizin başarılı olmasını arzuluyoruz ve onlardan İran halkının çıkarlarını korumalarını talep ediyoruz. Onların da bu konuya önem verdiklerini biliyoruz" diye konuştu.

Ruhani'yi tebrik etti

Hükümet haftası dolayısıyla toplantıda hazır bulunan Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'yi tebrik eden Şahrudi, hükümetin göreve başladığı bir yıldan bu yana icraatlarını olumlu olarak değerlendirdi.

Hükümetin ikinci yılını kutlayan Şahrudi, "Hükümetten ülkedeki tüm güç erkanıyla özellikle meclis ve yargı gücüyle uyum ve işbirliği içerisinde devrimin yolunda ilerlemesini bekliyoruz" ifadesini kullandı.

"Gazze'de Direniş kazandı"

İsrail ile Gazze arasında sağlanan ateşkese değinen Şahrudi, "50 günün ardından birçok katliama ve çok sayıda evin yıkılmasına rağmen Gazze'de İslami direniş zafer kazandı. Filistin halkının direnişini ve bu zaferini kutluyoruz" dedi.

Filistin'de kazanılan zaferin İran'ın yardımlarıyla gerçekleştiğini savunan Ayetullah Şahrudi, "Bu zafer Filistin direnişinin de açıkça belirttiği gibi İran İslam Cumhuriyeti'nin bereketlerindendir. Bugün Allah'ın lütfuyla İran İslam Cumhuriyeti Filistin halkını korumak için Siyonist rejimi yıkacak güce erişti. Artık emperyalist güçler bilsinler ki Siyonist rejimin yok olması için geri sayım başladı" diye konuştu.

Şahrudi'nin konuşmasının ardından basına kapalı devam eden toplantıda, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Düzenin Yararını Teşhis Konseyi Başkanı Haşimi Rafsancani, Yargı Gücü Başkanı Sadık Amuli Laricani de hazır bulundu.

İki gün sürecek toplantının bugünkü oturumunda İran Kültürel Devrim Yüksek Şurası Genel Sekreteri Muhammed Rıza Muhbir Dezfuli, ülkedeki kültürel sorunlar hakkında meclise rapor sunacak. Toplantının ikinci gününde Devrim Muhafızlarına bağlı Kudüs Ordusu Komutanı Kasım Süleymani'nin konuşma yapması bekleniyor.

Üyeleri doğrudan halk tarafından seçilen 86 fakihten oluşan Uzmanlar Meclisi, dini liderin atanması ve denetlenmesi görevlerini yürütüyor. Dini lider Ayetullah Ali Hamaney'in atanması, 1989'da Uzmanlar Meclisi tarafından yapılmıştı.

10 yıl önce