|

İran'dan yalanlama

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Merziye Afham, ülkesi tarafından Yemen'e silah gönderildiği iddialarını yalanladı. Bu tür iddaların Yemen'e müdahale için bir gerekçeye olamayacağını da sözlerine ekledi. İran ve Yemen arasında imzalanan havacılık anlaşmasına değinen Afham, anlaşmanın askeri değil, sivil ve ticari uçuşları kapsadığını savundu.

Yeni Şafak
16:17 - 31/03/2015 Salı
Güncelleme: 13:24 - 31/03/2015 Salı
AA

İran Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada Afham'ın, "İran'dan Yemen'e silah gönderildiğine ilişkin iddialar tamamen yalandır ve bu tür iddialar Yemen'e müdahale edilmesine gerekçe oluşturamaz" ifadelerine yer verildi.



Yemen'deki Ensarullah hareketinin (Husiler) başkent Sana'yı ele geçirmesinden sonra İran ve Yemen arasında imzalanan havacılık anlaşmasına değinen Afham, anlaşmanın askeri değil, sivil ve ticari uçuşları kapsadığını savundu.



Afham, "Anlaşma imzalandığı günden bu yana Sana'ya yapılan uçuşlarla sağlık ve ilaç yardımları yapıldı ve bu yardımlar Yemen Kızılayı'na teslim edildi" değerlendirmesinde bulundu.



Yemen Havacılık ve Meteoroloji Kurumu Başkan Vekili Muhammed Abdulkadir ile İran Sivil Havacılık Kurumu Başkan Yardımcısı Kehred Kirmani arasında yaklaşık bir ay önce sivil havacılık anlaşması imzalanmıştı. İmzalanan anlaşma, Yemen havayolu şirketi 'Yemenia' ile İran'ın Mahan Air şirketlerinden her birinin, iki ülkenin başkentleri arasında haftada 14 uçuş gerçekleştirmesini öngörüyor.



Anlaşma kapsamında 1 Mart'ta Tahran'dan Sana'ya 25 yıl sonra ilk doğrudan uçuş gerçekleştirilmişti. İki ülke arasındaki seferler, daha önce aktarmalı olarak yapılıyordu.



İran-Husi ilişkileri


Birleşmiş Milletler'e bağlı Gerçekleri Araştırma Komisyonu İran'ın, Husilerin merkezi olan Sa'da kenti yakınlarındaki Kızıldeniz'in el-Luhayya limanına silah ulaştırmak için Eritre'de bir üs kurduğu, İran gemilerinin Aden Körfezi'nde korsanlarla mücadele bahanesiyle Yemen'e silah kaçırdığı öne sürüyor.



Yemen yönetimi, Husileri İran'dan maddi destek almakla suçluyor. Yemen sahil güvenlik güçleri 2013'te içinde İran silahları bulunan ve Husilere gittiği söylenen "Cihan 1" isimli bir gemiyi alıkoymuştu.



İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in Uluslararası İlişkiler Danışmanı Ali Ekber Velayeti ise 18 Ekim 2014 tarihinde yaptığı bir konuşmada, Yemen'deki "Husileri" desteklediklerini açıklayarak, "Yemen devrim lideri Abdulmelik el-Husi'nin tedbirli, cesaretli hareketi ve değerli dünya görüşüyle devrimi idare etmesinden memnunuz. Hizbullah'ın Lübnan'da üstlendiği rolü, Ensarullah'ın da Yemen'de üstlenmesini umut ediyorum" demişti.



Darbe sürecinden dış müdahaleye


Siyasi krizin yaşandığı Yemen'de Husilerin başkent Sana'nın yanı sıra bazı kentleri ele geçirmesi sonrasında Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi istifa etmiş, daha sonra Aden kentine gitmiş ve istifasını geri almıştı. Aden'i "geçici merkez" ilan eden Hadi'ye bazı ülkeler de diplomatik temsilciliklerini Aden'e taşıyarak destek vermişti.



Bu gelişmelerden sonra Husilerin, Aden'e doğru harekete geçip, kentteki bazı stratejik noktaların denetimini ele geçirmesi üzerine Hadi yönetiminin üst düzey yetkililerinin Arap Birliği ve uluslararası topluma, acil askeri müdahale çağrısının ardından Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon, Husilere yönelik hava harekatı başlatmıştı.



Operasyona, Suudi Arabistan, Bahreyn, Katar, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden oluşan Körfez ülkelerinin yanı sıra Fas, Sudan, Ürdün ve Mısır da katılıyor.



#İran
#Kararlılık fırtınası
#Yemen
9 yıl önce