|

İran'dan Yemen'e tehdit gibi uyarı

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Emir Abdullahiyan, "Yemen'in bölünme yoluna girmesi bölgede hiç bir tarafın yararına olmayacak" dedi.

Yeni Şafak
12:27 - 28/02/2015 Cumartesi
Güncelleme: 10:29 - 28/02/2015 Cumartesi
AA

İran resmi haber ajansı IRNA'ya konuşan Abdullahiyan, Yemen'de bölünme tehdidine dikkati çekerek, Yemen'de muhtemel bölünmenin bölgedeki ülkelerin çıkarına olmayacağını belirtti.


Abdullahiyan, Yemen'deki tarafları stratejik hata yapmamaları konusunda uyararak, "Yemen halkı ve liderleri, 'Birleşik Yemen'in Somali ve Libya'ya dönmesine izin vermeyecek. Aden kentinden ülkeye iç savaş dayatma peşinde olanlar stratejik hesap hatası yapmasınlar" ifadesini kullandı.


İran'ın, Yemenin birliğini desteklediğini belirten Abdullahiyan, Körfez İşbirliği Konseyi'nin (KİK) Yemen için hazırladığı barış planının uygulanmasını desteklediklerini kaydetti.


Siyasi krizin yaşandığı Yemen'de hükümet ve Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin geçen ay istifa ettiğini açıklamasının ardından Ensarullah Hareketi (Husiler), 6 Şubat'ta meclisi feshetmişti. Husilerin siyasete silahlı müdahalesi ülkedeki siyasi kesimler tarafından "darbe" olarak nitelendirilmişti.


Söz konusu gelişmenin ardından Suudi Arabistan'ın yanı sıra Türkiye, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), ABD, Fransa, İngiltere gibi çok sayıda ülke, Sana'daki büyükelçilik faaliyetlerini askıya almıştı.


Bu süreçte Husilerin, başkent Sana'daki evinde gözetim altında tuttuğu Hadi, 21 Şubat'ta Aden'e gitmiş ve burada "Cumhurbaşkanı" sıfatını kullanarak yaptığı açıklamada, "Husilerin Sana'da kontrolü ele geçirdiği 21 Eylül tarihinden itibaren alınan kararların geçerli olmadığını" ifade etmiş ve bazı valilerle görüşmelerde bulunmuştu.


Hadi'nin Aden'e giderek "istifasından vazgeçmesinin" ardından dün Suudi Arabistan Büyükelçisi Said Ali Cabir de bu kente geçerek, görevine yeniden başladığı haberlerinden sonra bugün de BAE ile Kuveyt Yemen'deki büyükelçilik faaliyetlerine ülkenin güneyindeki Aden kentinde devam edeceklerini açıkladı.

#bae
#abd
#fransa
#yemen
#iran
#iran husilere destek
9 yıl önce