|

"İran'ın santrifüje kavuşmasına müsade edilmemeli"

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran'la sürdürülen nükleer müzakerelerde, "kötü bir anlaşma yapılması" yerine hiç bir anlaşmaya imza atılmamasını tercih ettiklerini belirtti.

Yeni Şafak
14:19 - 23/11/2014 Sunday
Güncelleme: 12:28 - 23/11/2014 Sunday
AA

Netanyahu, basına yaptığı açıklamada, gece ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin kendisini, İran'la yürütülen nükleer müzakereler konusunda bilgilendirdiğini aktararak, son gelişmeleri yakından takip ettiklerini ifade etti.


Müzakerelere katılan Batılı diğer ülkelerin temsilcileriyle de görüşmelerini devam ettirdiklerini dile getiren Netanyahu, "İran'ın yakın zamanda nükleer bomba üretmek için uranyum zenginleştirmesini sağlayacak binlerce santrifüje kavuşmasına müsaade edilmemeli" dedi.

İran'ın nükleer başlık taşıyan kıtalar arası füzeler üreterek, dünyayı tehdit edebileceğini öne süren Netanyahu, "İsrail, Ortadoğu ve tüm dünyayı tehdit altında bırakacak kötü bir anlaşma yapılmaktansa, hiç bir anlaşmaya imza atılmamasını tercih ederiz" ifadesini kullandı.


İsviçre'nin Cenevre kentinde 24 Kasım 2013'te varılan geçici anlaşmaya göre, 20 Temmuz 2014'e kadar kapsamlı anlaşmaya varılması öngörülmüş ancak taraflar arasında farklılıkların giderilememesi üzerine müzakerelerin 24 Kasım 2014'e kadar uzatılmasına karar verilmişti.

Viyana'da sürdürülen müzakerelerde taraflar arasında "uranyum zenginleştirme düzeyi, santrifüj sayısı, ağır su reaktörlerinin durumu, nükleer işbirliği ve yaptırımlar" konularında farklılıklar bulunuyor.


Görüşmeler, 5+1 olarak bilinen Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ABD, Çin, Rusya, İngiltere ve Fransa ile Almanya ve İran arasında yürütülüyor.


Batılı ülkeler, BM yaptırımlarının kaldırılması karşılığında, İran'ın nükleer programını sınırlandırmasını istiyor. Tahran ise nükleer programının barışçıl olduğunu savunuyor.
#Iran
#nükleer müzakereler
#netenyahu
9 years ago