|

IŞİD’in son kurbanı

Obama’nın kabinesindeki tek Cumhuriyetçi isim olan Savunma Bakanı Hagel, Afganistan, Irak, Suriye ve IŞİD konularındaki fikir ayrılığını istifayla noktaladı. IŞİD’i amatör basketbol takımına benzeten Obama’ya, “IŞİD, daha önce hiç görmediğimiz türden bir örgüt, bir ordu. Ve Esed belirsizliği Suriye politikamızı çökertecek” diyerek isyan bayrağı çekmişti.

04:00 - 25/11/2014 Salı
Güncelleme: 11:03 - 25/11/2014 Salı
Diğer
ABD Başkanı Barack Obama’nın Irak, Suriye, IŞİD ve Afganistan politikalarını eleştiren Savunma Bakanı Chuck Hagel, sonunda istifa etti. 

Obama, istifayı Beyaz Saray'da Hagel'in de katıldığı bir toplantıda duyurdu. Hagel'in eleştirilerini dürüst ve samimi tavsiyeler olarak niteleyen Obama, istifayı Hagel'in istediğini ve kendisi için zor bir karar olduğunu ileri sürdü. Hagel de Obama'ya "cömert sözleri ve dostluğundan" teşekkür etti. Konuşmasına başlamadan önce uzun süre alkışlanan Hagel'in duygulandığı görüldü. 

NYT: OBAMA İSTEDİ

Haberi ilk duyuran New York Times gazetesi ise Hagel ile fikir ayrılığı yaşayan Obama’nın da istifayı istediğini ileri sürdü. Hagel, Obama yönetiminin ulusal güvenlik ekibinin içindeki tek Cumhuriyetçi isimdi. ABD medyasında istifanın nedeni olarak IŞİD’e yönelik tanımın etkili olduğu kaydedildi. Nitekim geçenlerde Obama, IŞİD’i amatör ligde oynayan basketbol takımına benzetmişti. Hagel ise Obama’nın bu tanımlamasına karşı çıkarak, IŞİD için  “Daha önce görmediğimiz türden bir örgüt” diyerek Obama’ya itiraz etmişti. İşte Obama’nın Hagel hakkında düğmeye basmasına, diğer eleştirileri yanında bu son çıkışının yol açtığı belirtiliyor.

TERÖRİST OLMAYI AŞTILAR

CNN’e verdiği röportajda Hagel “IŞİD, daha önce görmediğimiz türden bir örgüt. Daha iyi organize olmuşlar, daha iyi finanse ediliyorlar, daha fazla kapasiteye sahipler, daha iyi yapılanmışlar. Bu grup, sadece terörist olmayı aşan düzeyde tehlikeli kişilerden oluşuyor. Bir ordular. Bugün Irak’ın, Suriye’nin yarısını kontrol ediyorlar. Onları ciddiye almalıyız” diye konuşmuştu. 

ESED POLİTİKAMIZ NET DEĞİL

Savunma Bakanı Hagel, 4 Kasım’da ABD yönetiminin, Suriye’de Beşar Esed’in gitmesi gerektiği konusunda net olmamasından rahatsız olduğunu belirten bir mektup yazarak, Beyaz Saray’ın Suriye politikasını açıkça eleştirmişti.Rejime yönelik bir stratejinin belirlenmemesinden artık Pentagon’un rahatsız olduğunun vurgulandığı mektubunda, Hagel “Esed’e yönelik niyetine açıklık getirmemesi nedeniyle, yönetimin Suriye politikasının çökme tehlikesi içinde olduğu” uyarısında bulunmuştu. 

TÜRKİYE İLE SUNUM

9 Eylül’de Türkiye’ye gelen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilen Hagel, IŞİD’e karşı mücadelede Türkiye’nin siyasi, coğrafi ve askeri konumu itibariyle vazgeçilmez bir ortak olduğunu savunan isimlerdendi. Nitekim 17 Eylül’de ABD Kongresi’nde,  IŞİD stratejisine ilişkin oturuma katılan Hagel, yanında üzerinde IŞID’ın hedeflerinin anlatıldığı ve Türkiye’nin de yer aldığı bir harita getirmişti. 


Hagel’ın yerine geçebilecek isimler arasında Savunma Bakanlığı eski müsteşarlarından Michele Flournoy, Rhode Island Senatörü Jack Reed ve eski Savunma Bakan Yardımcılarından Ashton Carter anılıyor. 


Sıradaki Kerry mi?

ABD Başkanı Barack Obama’nın Chuck Hagel’i görevden alacağı Washington kulislerinde ve Amerikan medyasında konuşuluyordu. Ancak istifası istenecek bir diğer ismin ABD Dışişleri Bakanı John Kerry olacağı bilgisi de paylaşılıyordu. Beyaz Saray yetkilileri, Obama yönetiminden bağımsız hareket etmesi nedeniyle John Kerry’i Sandra Bullock’ın “Yerçekimi” filminde dünya etrafında kendi başına dönüp durması gibi kontrolden çıkmış bir karaktere benzetmişti.

#Obama
#Chuck Hagel
#istifa
9 yıl önce