|

IŞİD''e karşı birleşik cephe

ABD savaş uçaklarının hava desteği verdiği Irak ordusu, peşmerge ve Şii milislere bağlı birlikler iki aydır devam eden IŞİD kuşatmasını yararak Türkmen kasabası Emirli''ye girdi. Ağır kayıplar veren IŞİD militanları, bölgeden çekilmek zorunda kaldı. Çatışmalarda şu ana dek 100 IŞİD militanı öldürüldü, 40 adet tank yok edildi.

.
00:00 - 1/09/2014 Pazartesi
Güncelleme: 00:12 - 1/09/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
IŞİD''e karşı birleşik cephe
IŞİD''e karşı birleşik cephe

Kuzey Irak''ta geniş bir bölgeyi kontrolü altına alan IŞİD örgütüne karşı askeri operasyonlar sürüyor. Irak ordu yetkilileri, dün öğle saatlerinde Irak ordusunun Selahaddin vilayetinde Emirli kasabasına girdiğini açıkladı. Dört ayrı noktadan ilerleyen birlikler, Emirli çevresindeki Habeş, Lokum, Hafriye ve Yengice köylerini de ele geçirdikten sonra kasabaya girdi. Sakinlerinin çoğunluğu Şii Türkmen olan 20 bin nüfuslu Emirli nahiyesi, 2 aydır IŞİD kuşatması altındaydı. Karadan ulaşılamayan kasabaya Bağdat''tan kalkan helikopterlerle insani yardım gönderiliyordu. El Irakiye televizyonu, çatışmalarda şu ana dek 100 IŞİD militanının öldürüldüğünü, 40 adet tankın yok edildiğini duyurdu. IŞİD üyesi 56 kişinin teslim olduğu, bu militanların 12''sinin Irak vatandaşı olmadığı da gelen haberler arasında.

ULUSLARARASI HAVA GÜCÜ

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı''ndan (CENTCOM) yapılan açıklamada, IŞİD hedeflerine üç hava saldırısı düzenlendiği bildirildi. Amerikan savaş uçaklarının IŞİD''e ait üç ''humvee'' tipi araç, bir zırhlı araç, bir kontrol noktası ve bir tankı vurarak yok ettiği belirtildi. ABD ordusunun şimdiye kadar Irak''ta toplam 118 hava saldırısı düzenlediği bilgisine yer verildi. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) da Bağdat''ın isteği üzerine Emirli''ye insani yardım gönderdiklerini açıkladı. ABD''nin yanı sıra Avustralya, Fransa ve İngiltere uçakları da operasyonda yer aldı. Operasyon kapsamında Emirli halkına havadan 109 koli hazır gıda ve yaklaşık 40 bin litre içme suyu atıldı.

TÜRK KIZILAY''INDAN YARDIM

Öte yandan Türk Kızılayı, Amirli nahiyesindeki Türkmen halkına yardım için harekete geçti. Kızılayın insani yardım malzemelerini taşıyan tırı, Amirli''ye 15 kilometre uzaklıktaki Tuzhurmatu ilçesinde beklediği belirtildi. Güvenlik koridorunun oluşturmasıyla birlikte tırın Amirli''ye alınacağı ifade edildi.

Peşmergeye tanksavar füze

Almanya , Başbakan Angela Merkel başkanlığında bir araya gelen mini Bakanlar Kurulu toplantısında, IŞİD''e karşı savaşta kullanmak üzere Peşmerge güçlerine silah sevkiyatı kararı alındı. Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ve Savunma Bakanı Ursula von der açıklanan karara göre, Almanya, Iraklı Kürtlere Milan Tanksavar füzeleri ile makineli tüfek gönderecek. Buna göre Peşmergeye 30 Milan tipi tanksavar, 500 tanksavar füzesi, 10 bin el bombası, 8 bin G3 ve G36 tipi silah gönderilecek.


10 yıl önce