|

IŞİD’e karşı NATO planı

IŞİD stratejisi çöken ABD yönetimi çözüm olarak NATO’ya sarıldı. ABD Başkanı Obama, Ortadoğu’daki çatışmalarda NATO ittifakına daha fazla rol vererek hem askeri ittifakın sahasını genişletmeyi hem de ittifakın operasyonel askeri güç kaynaklarını kullanmayı planlıyor.

Yeni Şafak
04:00 - 28/05/2015 Perşembe
Güncelleme: 20:36 - 27/05/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

ABD Başkanı Barack Obama, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile Beyaz Saray'da bir araya geldi. İkilinin görüşmesi, Ramadi'nin düşüşüyle birlikte IŞİD stratejisi yeniden ağır eleştiri altında kalan Obama'nın NATO kaynaklarının kullanılacağı bir seçenek arayışı olarak yorumlandı. Afganistan, Ukrayna, Libya konularının da gündeme geldiği görüşmenin ardından gazetecilere açıklamada bulunan Obama, “NATO'nun sadece geleneksel ilgi alanı olan Doğu ve Batı fay hattı değil, özellikle 'Güney Cephe' olarak adlandırılan bölge başta olmak üzere bir dizi küresel sorunla da zorunlu olarak ilgilenmesi” hususu üzerinde konuştuklarını aktardı.



KÜLFET PAYLAŞIMI



Obama, şunları söyledi: “Terörle mücadeleyle alakalı konuları ele almamız, IŞİD'e karşı mücadeleyi etkili biçimde koordine etmeyi sürdürmemiz ve Libya'da mevcut sorunların üstesinden gelmekte diğer ülkelerle ortaklık kurmamızı sağlamak için NATO müttefikleriyle yakından çalışıyoruz. Bu, bizimle çalışmaya ilgi gösteren Irak ya da Körfez ülkelerinin yanı sıra Afrika Birliği gibi diğer ülkelerle savunma kapasitesi inşasının artırılması demek. Aynı zamanda bu, hedefi başarmada askeri varlıklarımızı etkili biçimde konuşlandırıyor ve düzenliyor muyuz sorusu üzerinde düşünmemiz gerektiği anlamına geliyor.”



'YENİ GÖREVDEN MEMNUN OLURUZ'


NATO Genel Sekreteri Stoltenberg de NATO müttefiklerinin IŞİD'e karşı koalisyona katkılarını memnuniyetle karşıladıklarını belirtti. Stoltenberg, amacın her zaman büyük miktarlarda güç konuşlandırmadan da istikrar oluşturmak olduğunu söyledi. NATO Genel Sekreteri, “Dolayısıyla savunma kapasite inşası NATO açısından hayati öneme sahip. Ürdün için desteğimizi artırdık. Irak için savunma kapasite inşasını geliştirme sürecindeyiz" dedi.



Beyaz Saray geri adım atmadı


Beyaz Saray yönetimi, ABD Savunma Bakanı Ashton Carter'ın Ramadi kentinin IŞİD'in kontrolüne geçmesi hakkında Irak ordusuna getirdiği eleştirilerin arkasında durarak Ramadi'deki gerilemeye komuta ve planlamadaki bozulmanın neden olduğunu Irak hükümetinin de kabul ettiğini belirtti. Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, Irak ordusunun, Ramadi kentini kurtarmak ve grubu Enbar vilayetinden çıkartmak amacıyla geniş kapsamlı operasyon başlatmasından memnuniyet duyduklarını belirtti.



YANLIŞ İSİMLENDİRME


Öte yandan ABD Savunma Bakanlığı, Haşd-ı Şa'bi milislerinin yürüttüğü operasyona "Lebbeyke Ya Hüseyin" (Emret Ya Hüseyin) adı verilmesini mezhepçi olduğu gerekçesiyle eleştirdi. Iraklı Şii din adamı Mukteda es-Sadr da "Böyle isimlendirmeler zaferlere gölge düşürür" dedi.


#nato
#abd
#beyaz saray
#Stoltenberg
#Lebbeyke Ya Hüseyin
#Barack Obama
9 yıl önce