|

IŞİD''i hafife aldık

Irak ve Suriye''deki gelişmeleri IŞİD terörü büyüyene kadar uzaktan izleyen Wasghinton yönetiminden gecikmiş itiraflar geldi. Obama, Amerikan istihbarat kuruluşlarının IŞİD''in Suriye''de oluşturduğu tehdidi hafife aldığını ve Irak ordusunun bu örgüte karşı mukavemet gücünü de gözlerinde büyüttüklerini kabul etti.

.
00:00 - 30/09/2014 Salı
Güncelleme: 00:23 - 30/09/2014 Salı
Yeni Şafak
IŞİD''i hafife aldık
IŞİD''i hafife aldık

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün ilerleyişi karşısında ABD''nin öncülüğündeki hava operasyonları devam ederken, Suriye''de savaşın başlangıcından bu yana gelişmeleri izlemekle yetinen Washington yönetiminden gecikmiş itiraflar geldi. ABD Başkanı Barack Obama, Amerikan istihbarat kuruluşlarının IŞİD''in Suriye''de oluşturduğu tehdidi zamanında hafife aldığını ve Irak ordusunun bu örgüte karşı savaşma kabiliyeti ve iradesini ise gözünde büyüttüğünü kabul etti.

''İSTİHBARAT HATASI''

CBS televizyonunda yayımlanan ''60 Minutes'' (60 Dakika) programına verdiği mülakatta Obama, bir soru üzerine, ABD Ulusal İstihbarat Direktörü James Clapper''ın, ülkesinin ''Suriye''de olanları hafife aldığı'' yönündeki sözlerine katıldığını belirtti. Obama, programda Clapper''ın, ''Irak ordusunun (IŞİD''e karşı) savaşma yeteneği ve iradesini gözümüzde büyüttük'' sözünün hatırlatılması üzerine de ''Bu kesinlikle doğru'' ifadesini kullandı.

''BOZULMAMIŞ DEMOKRASİ''

ABD''nin, Irak ve Afganistan''da olduğu gibi karada büyük çapta bir askeri varlık bulundurmayacağının da bir kez daha işaretini veren Obama, ''Kendi topraklarında, kendi askerleriyle olan çok ciddi bir savaşta Irak''a yardımcı oluyoruz. Bu, ''IŞİD''e karşı Amerika'' durumu değil. Bu, güvenlik ortaklığımızın olduğu bir ülkeye yardım etmek için Amerika''nın uluslararası camiaya liderlik etmesi'' dedi. Öte yandan mezhep çatışmalarına terk edilen Irak, Amerikan askerlerinin 2011 yılında geri çekilmesi sonrası büyük bir siyasi kaosa sürüklenirken Obama''nın önceki gün yaptığı açıklamada, ülkesinin 2011''de Irak''tan çekildiğinde ''bozulmamış bir demokrasi, iyi donanımlı bir ordu ve kendi yollarını çizebilme yeteneği'' bıraktığını söylemesi dikkat çekti.

''Örgüt Esed''den daha acil bir tehdit''

Bir yandan Suriye''de Esed rejimine karşı çıkarken, diğer yandan da Şam'a cephe alan IŞİD'le savaşmanın yol açtığı çelişkinin farkında olduğunu belirten Obama, Suriye'nin birleşik kalabilmesi için, Esed'in süreci yönetmesi mümkün değil" dedi. ABD Başkanı, sunucunun ''IŞİD'in Esed''den daha önemli olduğunu mu söylüyorsunuz'' sorusunu ise, ''Hepsi bağlantılı ancak daha acil bir tehdit var" şeklinde yanıtladı.

Petrol ve doğalgaz rafinerisine bomba

ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin IŞİD''in kontrolünde bulunan Suriye''nin Deyru''z Zor kentindeki ''Kuniko'' petrol ve doğalgaz rafinerisine hava saldırısı düzenlediği bildirildi. Söz konusu rafinerinin iki aydır IŞİD militanlarının elinde olduğu ve bölgenin doğalgaz ihtiyacının büyük bir kısmının buradan karşılandığı belirtildi. Rakka kentinde de Ratleh ve Tel Abyad bölgelerindeki IŞİD karargahlarının bombalandığı kaydedildi.

10 yıl önce