|

İşkenceyle öldürülmüş

Esed rejiminden kaçıp Türkiye’ye sığınan Albay Mustafa Hüseyin Harmuş’un fotoğrafı, işkence ile öldürülen Suriyelilere ait 55 bin fotoğraf arasında bulundu. Muhaliflerce teşhis edilen Harmuş, bir MİT mensubunca kaçırılarak 100 bin dolar karşılığında Suriye rejimine verilmişti

Mustafa Sait Özkan
04:00 - 2/02/2015 Pazartesi
Güncelleme: 00:39 - 2/02/2015 Pazartesi
Yeni Şafak
Özgür Suriye Ordusu kurucularından Albay Mustafa Hüseyin Harmuş, 2011'de rejimin sivil katliamına başlamasının ardından Esed rejimine meydan okudu. Esed’in kendisine muhalefet ettiği gerekçesiyle başına 100 bin dolar ödül koyduğu Harmuş, Türkiye’ye sığındı. Harmuş eşi ve çocuklarıyla ülkeden ayrılıp, Hatay’ın Altınözü ilçesindeki çadır kente yerleşti. 

ESED’TE TESLİM EDİLMİŞTİ

Harmuş ve yine muhalif isimlerden biri olan Binbaşı olarak bilinen beden eğitimi öğretmeni Mustafa Kassum, aralarında 3 MİT görevlisinin de bulunduğu 7 kişi tarafından Ağustos ayında kaçırıldı ve Eylül ayında da Suriye güvenlik güçlerine teslim edildi. Harmuş, 2012'de Esed zindanlarında işkence görerek katledildiği fotoğraflarla gün yüzüne çıktı. 

MİT ARACIYLA ESED'E TESLİM EDİLDİ

Albay Harmuş, 29 Ağustos 2011 günü Hatay Altınözü kampından MİT’e ait araçla alınarak Samandağı Çevlik sahiline götürüldü. Aynı anda cep telefonu Gaziantep’e gönderilerek buradan sinyal vermesi sağlandı. Harmuş’un kaçırılması olayına 3 MİT’çinin karıştığının belirlenmesi üzerine o dönem Başbakan olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayı ile soruşturma açıldı.

SIĞIRCIKLIOĞLU’NA 20 YIL HAPİS

Harmuş’un kaçırılması olayıyla ilgili ise aralarında MİT mensuplarının da bulunduğu 7 sanık Adana 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandı. Mahkeme heyeti, Önder Sığırcıklıoğlu’nu muhaliflerin lideri Albay Harmuş ile binbaşı Kassum’un ‘özgürlüklerini kısıtladığı’ gerekçesiyle 20 yıl hapis cezasına çarptırdı. 

CEZAEVİNDEN KAÇIŞI ŞÜPHELİ

Erdoğan Ayhan Kit ve Mete Aslan, 16’şar yıl 8’er ay, Mehmet Nur ile Yılmaz Nur ise 8’er yıl 4’er ay hapis cezasına çarptırıldı. Sanıklar hakkında ‘devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasi veya askeri casusluk amacıyla temin etmek’ suçundan ise delil yetersizliğinden beraat kararı verildi. MİT’in eski Hatay Bölge Başkanı M.A.A. ise ‘görevini kötüye kullanmak’ suçundan beraat etti. Sığırcıklıoğlu, hakkında düzenlenen yanlış müddetname ile yarı açık cezaevinde kalma hakkı elde etti. Sığırcıklıoğlu, tutuklu bulunduğu Osmaniye Cezaevi’nden yarı açık cezaevine nakil için 10 saatlik yol iznini kullanırken firar etti ve yurt dışına kaçtı.

 



50 bin fotoğraf arasından çıktı

Suriyeli muhalif haber kaynağı Zaman el-Vasl, katledilen Muhalif Albay’ın fotoğrafının Esed zulmünü belgeleyen 50 bin işkence fotoğrafı arasında tespit edildiğini duyurdu. Harmuş, yüzbinlerce sivili katleden Esed rejimine ilk karşı çıkan subaylardan biriydi.


Arabama bindirip kaçırdım

Firar eden MİT elemanı Sığırcıkoğlu, 12.01.2015’te Odatv’den Ömer Ödemiş’e konuşmuş ve kaçırma olayını kendisinin planladığını itiraf etmişti.Sığırcıkoğlu; “Albay Harmuş’un kaçırılmasını ben planladım ve ilişkilerim içerisinde olan birkaç kişiye bana yardım etmeleri için teklif götürdüm. Onlar da kabul edince, Harmuş’u arabama alıp, Suriye’ye götürecek arkadaşlara teslim ettim.” demişti.

KİMİN İHMALİ?

32 ay cezaevinde kaldıktan sonra, yanlış müddetname düzenlenmesi ile, yarı açık cezaevi hakkı elde eden Sığırcıkoğlu, bu hakkı kullanırken firar ederek yurtdışına kaçmıştı. Sığırcıkoğlu’nun kaçmasına neden olan ‘ihmal’den kim veya kimlerin sorumlu olduğu hala sır.
#suriye
#hüseyin harmuş
#muhalif albay harmuş
#esed rejimi işkence
9 yıl önce