|

İskoçya'ya tam yetki verilsin

İskoçya'da eylül ayında yapılan referandum sonrasında oluşturulan ve İskoçya'ya daha fazla yetki verilmesi konusunda öneriler hazırlayan komisyon bugün raporunu açıkladı. Lord Smith başkanlığındaki komisyon, İskoçya'ya gelir vergisi oranlarını belirlemede tam yetki verilmesi gerektiğini önerdi. - Lord Smith: "Yeni yetkiler, İskoç parlamentosunun daha güçlü ve daha özerk olmasını sağlayacaktır" - İngiltere Başbakanı Cameron: "İskoç halkına verdiğimiz sözü tutuyoruz"

Yeni Şafak
13:30 - 27/11/2014 Perşembe
Güncelleme: 11:39 - 27/11/2014 Perşembe
AA
18 Eylül 2014'te İskoçya'da yapılan referandum öncesi, bağımsızlık isteyen halk
18 Eylül 2014'te İskoçya'da yapılan referandum öncesi, bağımsızlık isteyen halk

İngiltere Başbakan David Cameron'ın talimatıyla referandumdan hemen sonra oluşturulan ve İskoçya'ya daha fazla yetki verme sürecini yürüten komisyonun başkanı Lord Smith, bugün İskoçya'nın başkenti Edinburgh'da düzenlenen basın toplantısıyla komisyonun öneri raporunu kamuoyuyla paylaştı. 


Raporda, İskoçya özerk parlamentosunun gelir vergisi oranlarını belirlemede tam yetkiye sahip olması ve bu oranı İngiliz hükümetinden bağımsız olarak belirlemesi gerektiği önerildi. İskoçya özerk parlamentosunda bulunan beş siyasi partiye danışılarak hazırlanan komisyon raporu 16-17 yaşındaki gençlere İskoçya'daki seçimlerde oy kullanma hakkı verilmesi gibi öneriler de içeriyor. 


Lord Smith yaptığı açıklamada, "Yeni yetkiler, İskoç parlamentosunun daha güçlü ve daha özerk olmasını sağlayacaktır. Öneriler, parlamentonun kurulmasından bu yana verilecek en büyük yetki devri olacaktır" dedi. 


Rapordaki önerilerin, İskoçya'ya verilecek daha fazla yetkiye dair yasa tasarısının temelini oluşturması bekleniyor. Yasa tasarısının 25 Ocak 2015'te yayınlanması öngörülüyor. 

'Sözümüzü tutuyoruz'


İngiltere Başbakanı David Cameron, rapordaki önerilerden duyduğu memnuniyeti dile getirerek "İskoç halkına verdiğimiz sözü tutuyoruz" diye konuştu. Cameron referandum öncesi, "bağımsızlığa hayır" sonucu çıkarsa İskoçya'ya daha fazla yetki sözü vermişti. 


Bu arada Cameron'ın yıl başından önce "İngiliz yasaları için İngiliz oyları" önerisiyle İngiliz milletvekillerinin İskoçya ile ilgili konularda oy haklarına kısıtlamalar getirilmesi gerektiğini söylemesi bekleniyor.


İskoçya bölgesel hükümetinin Başbakan Yardımcısı John Swinney, yeni yetki önerilerinin memnuniyet verici olduğunu ancak komisyonunun İskoçya'ya sosyal yardımlarda tam yetki verilmesi gerektiğini önermeyerek önemli bir fırsatı kaçırdığını söyledi. 


1999 yılında kurulan İskoç özerk parlamentosu, eğitimden, sağlığa, tarımdan sanata kadar birçok alanda kendi politikalarını uygulayabiliyor ancak İngiliz parlamentosunun İskoç milletvekilleri üzerinde, dış politika, savunma, göç, kamu yardımları, enerji gibi alanlarda söz hakkı bulunuyor. İngiliz parlamentosu İskoçya'da uygulanan vergi oranlarına da karar veriyor.


İskoçya'da 18 Eylül'de yapılan referandumda, seçmenlerin yüzde 55'i "bağımsızlığa hayır" derken, yüzde 45'i bağımsızlıktan yana oy kullanmıştı.
#İskoçya
#yetki devri
#Lord Smith
#rapor
9 yıl önce