|

İslam Almanya'ya ait ama...

"İslam Almanya'ya ait" sözleri üzerine partisi içerisinden eleştirilere maruz kalan Almanya Başbakanı Angela Merkel, konuya ilişkin olarak Die Welt gazetesinin sorularını yanıtladı. "Merkel, İslam Almanya'ya ait ama İslamcılık değil" dedi.

Yeni Şafak
17:38 - 31/01/2015 Cumartesi
Güncelleme: 15:43 - 31/01/2015 Cumartesi
AA
Angela Merkel
Angela Merkel

Gazetenin,"İslam'ın Almanya'ya ait olduğunu söylediniz. Bir çok Alman böyle düşünmüyor. Partiniz içerisinden de karşı görüşler açıklandı. İslam nedenAlmanya'ya ait?" sorusuna Merkel şu yanıtı verdi:


İslam anayasal güvencemiz altında

"Almanya'da yaklaşık 4 milyon Müslüman yaşıyor. Birçoğu kendi inançlarının gereğini yerine getiriyor. Okullarda İslam din dersleri var, Üniversitelerde İslamkürsüleri ve İslam konferansı var. Bu nedenle artık İslam'ın Almanya'ya ait olduğu bir gerçek. Ayrıca, demokratik hukuk devletine saygılı olan tüm inançlar anayasamız güvencesi altında. Ancak İslamcılık ve aşırılık bu kapsamın dışında. Bunlarla kararlı bir şekilde mücadele edilmeli."


Merkel, gazetenin, "İslam karşıtlığında kimi Almanların Almanya'da Hristiyanlığın bu nedenle yeniden hareketlenmesine tepkisi olabilir mi?" sorusuna ise, "Bunu bilemem. Almanya'da sekülarizmin Hristiyanlığı geri plana itti. Hıristiyanların güvenle Hıristiyan değerleri hakkında konuşması ve kendi din bilgilerini derinleştirmesi gerekir. Dinler arasında da daha fazla diyalog olmalı" diye yanıtladı.


DİN SORUSUNUN MUHATABI POLİTİKACILAR DEĞİL

"Hristiyanlıktan uzaklaşılmış olmasına üzülüyor musunuz?" sorusuna ise Merkel'in yanıtı," Bir dine bağlılık çok kişisel bir karardır. Bu soru için politikacılar doğru kişiler değil" şeklinde oldu.


Gazetenin,"Hristiyan birlik partileri gibi İslami bir parti Almanya'da uyumu kolaylaştırır mı?" sorusuna Başbakan Merkel şu yanıtı verdi:


"Hayır. Ayrıca CDU ve CSU dini partiler değildir. Bizim değerlerimizin temelinde herkesi davet eden bir anlayış var. Biz herkese açık bir partiyiz. Müslüman olsun ya da olmasın, bizim değerlerimizi paylaşan herkese açığız."

#almanya
#angela merkel
#İslam
#merkel islam açıklaması
#almanya islamafobi
#pegida
9 yıl önce