|

İslam karşıtı sergiye tepki

ABD'nin Teksas eyaletinde yer alan Dallas kentinde düzenlenen ve Peygamberimiz Hz. Muhammed ile alakalı karikatürlerin yer aldığı serginin Hollanda'ya gelecek olmasına ülkede yaşayan Müslümanlar tepki gösterdi. Sergiyi Hollanda'ya getirme teklifini İslam düşmanlığıyla bilinen, Meclis konuşmasında da elinde Kuran'ı Kerim'i alarak "Bütün problemler bundan kaynaklanıyor" diyerek haddini aşan Wilders'in yaptığı ortaya çıktı.

Yeni Şafak
11:43 - 27/05/2015 Çarşamba
Güncelleme: 09:06 - 27/05/2015 Çarşamba
AA

Aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) lideri Geert Wilders'in, İslam karşıtı eylemlerle gündeme gelen Amerika Özgürlükleri Savunma Girişimi'nin bir süre önce Dallas kentinde düzenlediği Hz. Muhammed konulu karikatür yarışmasına katılan eserlerin Hollanda meclisinde de sergilenmesi için talepte bulunması tepkiyle karşılandı.



Wilders'in talebini değerlendiren Hollanda'daki Müslümanlara ait sivil toplum kuruluşu temsilcileri, bu tür girişimlerin toplumsal huzuru zedeleyebileceği uyarısında bulundu.



PVV lideri, geçen hafta Hollanda meclis başkanına gönderdiği yazıda, serginin mecliste açılması için kendisine izin verilmesini istemişti.



Hollanda'da daha çok Türk ve Müslüman toplumun çıkarları için mücadele eden Kamu Tartışmaları Merkezi (CPD) ikinci başkanı avukat Ejder Köse, söz konusu provokatif girişimin reddedilmesini umduğunu ifade etti.



Meclis yönetiminin toplum çıkarını gözeterek hem hukuki hem de hem siyasi sebeplerle talebe olumsuz yanıt vermesi gerektiğini kaydeden Köse, şöyle konuştu:



"Kesinlikle provakasyon"


"Geert Wilders'in bu girişimi kesinlikle bir provokasyon. Hollanda'daki Türk ve Müslüman toplumu bu konularla ilgili çözümü her zaman hukuk içinde bulmalı. Burada ayrıca şöyle bir şey söz konusu: İfade özgürlüğünün sınırlandırılması deniliyor. İfade özgürlüğü sınırsız değil. 'Her şeyi söyleyebilirim' diye bir şey söz konusu değil. Bir örnek vereyim. Hollanda'da bir kişi sokakta Kral ile ilgili hakarette bulundu. Bu konuyla ilgili olarak o kişi yargılanıyor."



Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin ifade özgürlüğünün sınırlarına dair içtihatları bulunduğunu hatırlatan Köse, bu açıdan bakıldığında nefret suçlarına giren eylemlerin ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmeyeceğini söyledi.



Wilders'in bu girişiminin nefret suçu olarak değerlendirilebileceğine işaret eden Köse, sözlerini şöyle sürdürdü:



“Toplumsal yara meydana getiriyor. Bir grubu rencide edici ve nefret suçu kapsamında değerlendirdiğimizde zaten Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne göre suç. Wilders zaten geçtiğimiz dönemde Faslılara yönelik ayrımcı sözlerinden dolayı yargılanıyor. Dolayısıyla bu yargılamadan çıkacak sonuç da ifade özgürlüğünün sınırının tanımlanması bakımından önemli olacak."



Mecliste temsil edilen Hristiyan partilerin kendilerini desteklediğini vurgulayan Köse, “Toplumu germenin gereği yok. O yüzden hem siyasi hem hukuki açından buna izin verilmeyeceğini düşünüyorum" dedi.



Birçok ülkede İslam ve Müslüman düşmanı söylemlerin sıradan ve normal görülmeye başladığının altını çizen Köse, bununla mücadele edilmesi için Avrupa'da bir merkezin kurulmasının kaçınılmaz olduğunu belirtti.



Meclis başkanı izin vermez


Devlet ile Müslümanlar Arası İletişim Organı (CMO) Başkanı Raşit Bal da Wilders'in bu tür girişimlerini üzüntüyle takip ettiklerini söyleyerek meclis başkanının bu provokatif sergiye izin vermeyeceğini düşündüğünü kaydetti.



Müslümanları devlet nezdinde temsil eden kurum özelliğine sahip CMO adına düzenli olarak hükümet üyeleriyle görüştüklerini anlatan Bal, Müslümanların sorunlarını ve taleplerini her defasında bu toplantılarda gündeme getirdiklerini hatırlattı.



Bu görüşmelerden edindiği izlenim ve değerlendirmelerden hareketle söz konusu serginin meclis binasında açılmasına büyük ihtimalle izin verilmeyeceğini düşündüğünü ifade eden Bal, şöyle konuştu:



“Meclis başkanı ve yönetiminin sağduyulu hareket edeceğinden şüphemiz yok. Bu konuda kendilerine güveniyoruz. Belli bir grubu rencide eden, kutsallarına hakaret içeren bu serginin kabulü mümkün değil. Meclisin bu tür ayrımcı, nefret suçu barındıran etkinliklerin platformu haline getirilmemesi gerekir ki bunun böyle olacağına da inanıyoruz. Bunun dışında açıkçası Wilders'in bu tür eylemlerine cevap vermeme ya da görmezden gelmekten yanayız. Çünkü ne kadar ciddiye alırsanız o kadar ilgi çekiyor."



CMO Başkanı Bal, meclis başkanının serginin açılmasına izin vermesi halinde ise bunu, Başbakan dahil etkili ve yetkili tüm kişi ve kurumlarla görüşerek engellemeye çalışacaklarını sözlerine ekledi.

#Hollanda
#Geert Wilders
#ABD’deki İslam karşıtı sergi
9 yıl önce