|

'İspanya lekelenmedi'

İspanya'da meclis, ekonomik krizle beraber son yıllarda art arda ortaya çıkan ve başta iktidardaki Halk Partisi (PP) olmak üzere tüm siyasi partilerde prestij kaybına yol açan yolsuzluğu tartıştı.

Yeni Şafak
13:01 - 27/11/2014 Perşembe
Güncelleme: 13:09 - 27/11/2014 Perşembe
AA
 İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, ülkede yankılanan yolsuzluk iddialarıyla ilgili 'İspanya kirlenmedi' dedi.
İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, ülkede yankılanan yolsuzluk iddialarıyla ilgili 'İspanya kirlenmedi' dedi.

Sağlık, Sosyal Hizmetler ve Eşitlikler Bakanı Ana Mato'nun yolsuzluk iddialarından dolayı sunduğu istifanın bir gün sonrasına denk gelen yolsuzlukla ilgili tartışmada, ilk konuşmayı Başbakan Mariano Rajoy yaptı.


Rajoy, "İspanya lekelenmedi, yolsuzluk yapanlar var ama genelleştirmemek gerek. Genelleştirme sadece vatanseverlik adına ülkeye zarar verenlere yarar. İspanyol siyasetçilerin çoğunluğu namuslu. Yolsuzluğun tüm siyasetçilerin üzerine atılmasını asla kabul edemem çünkü bu adaletsizlik ve büyük bir hata olur. Ama diğer yandan yolsuzluğu yapanın bunun bedelini ödemesini ve adaletin hızlı hareekt etmesini istiyorum" ifadelerini kullandı.


"Hayaletlere karşı değil gerçeklere karşı mücadele etmeli" diyen Rajoy, yolsuzluğun "İspanya'ya, İspanyollara, İspanyol şirketlerine ve çalışanlarına bulaşmadığını, bu yüzden genelleme yapılmaması gerektiğini" savundu. Yolsuzluğa karşı hükümetinin getirdiği yasal ve mali yeni yaptırımların olduğu yasa tasarılarını açıklayan Rajoy, muhalefet partilerinin destek vermemeleri halinde partisinin meclisteki çoğunluğunu kullanarak bu yasaları tek başlarına çıkaracaklarını söyledi. Yolsuzluğu "demokrasiyi küçük düşüren çok tehlikeli bir sorun" olarak tanımlayan ve hükümet olarak yolsuzluğa karşı "etkili, sert ve kararlı şekilde mücadele vereceklerini" vurgulayan Rajoy, siyasi partilerin finansmanını kontrol eden ve üst düzey siyasetçilere yeni bir yönetmelik içeren iki yasa tasarısını mecliste açıkladı.


Başbakan Rajoy'un ardından söz alan ana muhalefetteki Sosyalist İşçi Partisi'nin (PSOE) lideri Pedro Sanchez, istifa eden Sağlık Bakanı Mato'ya atfen, "Bugün yolsuzlukla ilgili mecliste tartışma yapmak için ideal bir gün" diyerek sözlerine başladı. "Yolsuzluk, herkesi aynı oranda etkilemese de hepimizin düşmanı" diyen Sanchez, yolsuzluk iddialarına karışan iktidardaki Halk Partisi'nin, "yolsuzluğa karşı mücadele etmek için ne yeteneğe ne gerekli şartlara ne de meşruluğa sahip olduğunu" savundu. PSOE lideri, yolsuzlukla mücadele için 3 ayrı öneri getirirken, üst düzey siyasi yöneticilerin göreve geldiklerinde ve ayrıldıklarında hesaplarının maliye tarafından kontrol edilmesi ve vergi affının kaldırılması önerileri dikkati çekti.


Muhalefetteki diğer siyasi partiler tarafından yapılan konuşmalarda da iktidar partisi, "Bir hükümet üyesi sanık sandalyesine oturacak. Yolsuzluk, Bakanlar Kurulu'nun içine kadar girmiş. Siz evinizi bile temizleyemiyorsunuz, ülkeyi nasıl temizleyeceksiniz? Bankalar için yapılan 60 milyar avroluk kurtarma yardımının kimlere, hangi şartlarda verildiğini öğrenmek için kurulmak istenen araştırma komisyonunu reddettiniz. Siz, yolsuzlukla mücadeleyle ilgili tavsiye veremezsiniz. Siz bu halkı batırdınız ve gelecek seçimlerde bunu ödeyeceksiniz" ifadeleriyle eleştirildi.


İspanya'da 2007 yılında açılan ve "Gürtel olayı" olarak adlandırılan bir yolsuzluk soruşturmasına dolaylı olarak adı karıştığı için dün istifa eden Sağlık, Sosyal Hizmetler ve Eşitlikler Bakanı Ana Mato'nun, eski Belediye Başkanı olan eşi, çocukları ve asistanı ile çeşitli etkinliklerden 55 bin 440 avro maddi çıkar sağladıkları iddia ediliyor.


İspanya'da son dönemlerde yapılan anketlerde halkın endişe duyduğu konuların başında yolsuzluklar gelirken, başta PP olmak üzere birçok siyasi partinin temsilcisi, üst düzey iş adamı ve sanatçı yolsuzluk iddialarından yargılanıyor.

#ispanya
#rajoy
#yolsuzluk iddiaları
9 yıl önce