|

İspanya: Syriza yeni Avrupacılık'ın ilk adımı

Syriza'nın İspanya'daki "kardeş partisi" Podemos'un genel sekreteri Pablo İglesias: "Yeni bir Avrupacılık için ilk adım atıldı. Syriza'nın başarısı, kemer sıkma politikalarının başarısızlığının göstergesi" dedi.

Yeni Şafak
14:53 - 26/01/2015 Pazartesi
Güncelleme: 12:58 - 26/01/2015 Pazartesi
AA
İspanya'da ekonomik krizin etkisiyle kendiliğinden oluşan ve daha sonra siyasi parti yapısına giren "Podemos" adlı halk hareketinin genel sekreteri Pablo İglesias, Yunanistan'daki genel seçimlerde zafer elde eden Radikal Sol İttifak Syriza'nın zaferini, "Kemer sıkma politikalarının başarısızlığının bir göstergesi" şeklinde değerlendirdi. 


Syriza'nın "kardeş partisi" olarak adlandırılan, Yunanistan'daki seçim kampanyalarında bu partiye açık destek veren ve seçimlerin hemen ardından tebrik etmek için Syriza lideri Aleksis Çipras ile telefonda konuşan Podemos'un lideri İglesias, basın toplantısı düzenleyerek Yunanistan'daki seçim sonuçları hakkında konuştu.


İglesias, "Syriza'nın başarısı, Yunanlılar ve demokrat Avrupalılar için olağanüstü güzel bir haber. Yunanistan'da güneş ve umut ışığı çıktı. Borç, işsizlik ve eşitsizlik üzerine kurulan bir sistem son bulmuştur. Yunanlıların artık bir Yunanlı Başbakanı olacak, Merkel'in bir danışmanı değil" dedi.


"Yeni bir Avrupacılık için ilk adım atıldı" ifadesini kullanan İglesias, "Egemenlik halkın elinde olmalı, Troyka'nın değil. Yunan halkı yeni bir sayfa açmıştır" ifadesini kullandı. İglesias, İspanya ve Yunanistan'ın ekonomik ve siyasi durumlarının çok farklı olduğunu belirterek, şunları söyledi:


"Yunanistan'a yapılan tehditler İspanya'ya yapılamaz. Çünkü İspanyasız bir Avrupa inşa edilemez. İspanya, Avrupa'nın dördüncü büyük ekonomisi ve AB'nin gayri safi milli hasılasının yüzde 12'sini karşılıyor, Yunanistan ise yaklaşık yüzde 2'sini. Biz Merkel'in yasalarını değil, AB İnsan Hakları Beyannamesi'nin temellerini uygulayacağız. Avrupa'da her ülke kendi geleceğini yazacak."


Özellikle Güney Avrupa ülkelerinin Almanya Başbakanı Angela Merkel'in baskısını üzerlerinde hissettiklerini savunan İglesias, "Güney Avrupa ülkelerinin halkları, sanki ülke liderlerinden daha çok Angela Merkel'in direktifleri ile yönetildiklerini düşünüyor. 1953 yılında Almanya'nın borçlarının silindiğini hatırlatmak istiyorum. Şimdi aynı cömertliği Almanların yapmasını bekliyoruz" diye konuştu.


Mayıs ayı sonunda İspanya'da yapılacak yerel seçimlerle ilgili çalışmalara 31 Ocak'ta Madrid'de düzenleyecekleri büyük bir gösteriyle başlayacaklarını açıklayan Podemos lideri, "31 Ocak'tan itibaren Rajoy hükümeti için geri sayım başlamış olacak" dedi. 


İspanya'da yapılan son anketlerde önde çıkan parti olan Podemos'un lideri, siyasi parti olarak ilk defa katılacakları yerel seçimleri kazanacaklarını ve yıl sonundaki genel seçimlerde de iktidardaki Halk Partisi'ni devireceklerini iddia etti.


Öte yandan, İspanya Ekonomi Bakanı Luis de Guindos da bir İspanyol gazetesine verdiği röportajda, "Yunanistan'ın Avro bölgesinin finans yardımının devamına ihtiyacı var. Yunanistan'daki yeni hükümet, bu zamana kadar verilen vaatleri yerine getirmek zorunda. Yunanistan'ın tekrar ekonomik büyümeye geçebilmesi için bu vazgeçilmez bir unsur" şeklinde konuştu.
#Yunanistan seçimleri
#İspanya
#Podemos
#Pablo Iglesias
#Syriza
9 yıl önce