|

İsrail askerinden utanç verici itiraf

Geçen yılki saldırılarda İsrailli askerlere "hareket eden her şeye ateş edin" emri verildiğine dair tanık ifadelerinin yer aldığı görüntüler yayınlandı. Masum sivillere eğlence amaçlı ateş açtıklarını anlatan asker "sivilleri kimin daha iyi vurabileceği konusunda yarışmak için ateş açtıklarını" açıkça anlatıyor.

Yeni Şafak
19:04 - 5/05/2015 Salı
Güncelleme: 16:15 - 5/05/2015 Salı
AA

İsrail'in geçen yaz Gazze'ye düzenlediği saldırılar sırasında İsrailli askerlere "hareket eden her şeye ateş etme" emri verildiğine ilişkin tanıkların ifadelerinin bulunduğu görüntüler Fransız medyasında yayınlandı.



"Sessizliği Kırmak" adlı İsrailli insan hakları örgütünün Fransız basınıyla paylaştığı görüntüde, eski bir İsrail askeri olduğu belirtilen kişinin ifadeleri yer alıyor.



Yaklaşık bir dakikalık videoda bu kişi, tankları sivillerin bulunduğu bölgelere yönlendirdiğini ve masum sivillere eğlence amaçlı ateş açtıklarını anlatıyor. Aynı kişi ayrıca "sivilleri kimin daha iyi vurabileceği konusunda yarışmak için ateş açtıklarını" açıkça anlatıyor.



Aynı İsrailli insan hakları örgütünün hazırladığı raporda, Gazze saldırılarında askerlere İsrail'in operasyonlarının sivillerden arındırılmış bölgelerde yapıldığı gibi yanlış bilgiler verildiğini belirtilmiş, gerçekte ise askerlerin masum sivillerin bulunduğu bölgelere girdikleri ifade edilmişti.



İsrail ordusunun saldırılar süresince sivil yerleşim yerlerine binlerce güdümsüz top mermisi attığı belirtilen raporda, "İsrail, saldırılarında altyapıyı tamamen yıkma politikası izledi. Temizleme ve çekilme operasyonu esnasında bu yıkımları işe yarar ve net bir gerekçe olmadan yaptı. Çok sayıda ev, İsrail'in bölgede varlığını göstermesi veya ceza olarak havadan ve karadan vuruldu" ifadesine yer verilmişti.



"Sessizliği Kırmak" adlı insan hakları örgütü, İsrail ordusunun Filistinli sivillere uyguladığı aşırı şiddeti duyurmak ve buna karşı kamuoyu oluşturmak için eski İsrailli askerler tarafından kuruldu.



İsrail'in Gazze'ye 7 Temmuz 2014'de başlattığı 51 gün süren saldırılarında 2 binden fazla kişi hayatını kaybetmiş, 11 binden fazla kişi yaralanmıştı. Saldırılarda 17 bin 200 ev, 73 cami ve 24 okul tamamen yıkılmış, binlerce bina hasar görmüştü.

#İsrail
#Fransa
#Gazze
#video
#görüntü
#asker
#tanık
#ifade
#Sessizliği Kırmak
9 yıl önce