|

İsrail iki devletli çözümden yana

İsrail Başbakanı Netanyahu, "İki devletli çözüm vizyonunu destekliyorum. Bu vizyon, Yahudi devletini tanıyan ve silahsızlandırılmış bir Filistin devletini içeriyor" dedi.

Yeni Şafak
23:18 - 20/05/2015 Çarşamba
Güncelleme: 20:37 - 20/05/2015 Çarşamba
AA

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail-Filistin meselesi için "iki devletli çözüm"den yana olduğunu söyledi.



İsrail Başbakanlık Basın Ofisi'nden yapılan açıklamaya göre, Avrupa Birliği Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile görüşmesinde Netanyahu, İsrail'in ve kendisinin barışa sadık olduğunu" belirtti.



Son haftalarda Filistinlilerin yararına "somut ekonomik ve insani adımlar attıklarını" savunan Netanyahu, "Aynı zamanda barış için çalışmaya devam edeceğiz" dedi.



İsrail-Filistin meselesinde tek devletli çözümden yana olmadığını ifade eden Netanyahu, "İki devletli çözüm vizyonunu destekliyorum. Bu vizyon, Yahudi devletini tanıyan ve silahsızlandırılmış bir Filistin devletini içeriyor. Sizin de bizimle aynı hedefi paylaştığınızı biliyorum ve sizi 'bunu geliştirmemizi destekleyecek bir dost' olarak görüyorum" diye konuştu.



"İran barışın düşmanı"


Görüşmede İran'ı "barışın düşmanı" olarak nitelendiren Netanyahu, şunları kaydetti:



“İran, Lübnan'da Hizbullah'ı, Gazze'de de Hamas'ı silahlandırıyor ve eğitiyor. İran aynı zamanda İsrail'e karşı Golan'da üçüncü bir cephe daha açıyor. Bununla birlikte nükleer programını da devam ettiriyor. Bunun bölge ve dünya için en büyük tehlikeyi oluşturduğuna inanıyorum. Korkarım Lausanne programı (İran ile P5 1 ülkeleri arasındaki nükleer anlaşma taslağı) İran'ın (nükleer) bomba elde etmesinin önünü kesmeyecek."



Neatanyahu, “bölge ve dünya barışı ile güvenliğinin, (İran'ın nükleer programı hakkında) daha iyi bir anlaşma gerektirdiğini" sözlerine ekledi.



Mogherini, Ramallah'ta Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile gün içerisinde gerçekleştirdiği görüşmenin ardından basına yaptığı açıklamada, "Avrupa Birliği, ortakları ABD, Rusya ve BM'yle, güvenlik zafiyetinin yaşandığı bölgede barış içinde yaşayacak bir Filistin devletinin kurulması için barış sürecinin yeniden başlatılmasının yollarını aramaktadır" demişti.

#İsrail
#Netanyahu
#Mogherini
#Filistin
9 yıl önce