|

İsrail kabinesinde işgal çatlağı

İsrail Maliye Bakanı Yair Lapid, hükümetin Batı Şeria''da 4 bin dönüm araziye el koyma kararını eleştirerek bu durumun İsrail''e zarar vereceğini belirtti.

Aa
00:00 - 2/09/2014 Salı
Güncelleme: 15:44 - 2/09/2014 Salı
Yeni Şafak
İsrail kabinesinde işgal çatlağı
İsrail kabinesinde işgal çatlağı

İsrail devlet radyosunda yer alan haberde, Calcalist dergisinin düzenlediği ekonomi konferansında konuşan Lapid, hükümetin Batı Şeria''nın güneyindeki 4 bin dönümlük araziye el koyma kararını eleştirerek, ''Bu zamanda (böyle bir kararın) amacı ne? İşte aldatıcı fırsatçılık budur, zira hükümetten böyle bir şey istenilmedi, dolayısıyla İsrail''e sadece zarar verecek'' dediği belirtildi.

İsrail''in uluslararası toplumla gereksiz tartışmalara girmemesi adına daha ''yumuşak'' politikalara ihtiyaç duyduğunu ifade eden Lapid, ''Yakında yeni bir operasyonu bitirdik ve uluslararası toplumunun (bize olan) desteğini korumak için mücadele ediyoruz. ABD ile İsrail arasında yeni kriz çıkarmanın ne gereği vardı?'' diye konuştu.

Lapid, genel başkanı olduğu liberal, siyonist, merkez çizgideki Gelecek Partisi'nin (Yesh Atid) iki devletli çözümü desteklediği gibi ileride taraflar arasında varılacak uzlaşının ne olursa olsun İsrail''in kontrolü altında kalacak yerleşim birimlerinde inşaat yapılmasını da desteklediğini vurguladı.

Batı Şeria'daki İsrail Hükümetinin Koordinatörlüğü'nden yapılan açıklamada, Gush Etzion yerleşim alanları sınırında bulunan 4 bin dönümlük arazinin hazineye geçirildiği belirtilerek, "Bu, Hamas tarafından kaçırılan 3 Yahudi yerleşimci olayından sonra alınmış bir karardır" denilmişti.

Dünyanın farklı ülkelerinden getirilerek İsrail yönetiminin işgal politikası çerçevesinde Batı Şeria ve Doğu Kudüs'e yerleştirilen Yahudi yerleşimcilerinin silah taşımaları ve Filistinli sivilleri zaman zaman sözlü ya da fiziksel olarak taciz etmeleri, yerel halk ile yerleşimciler arasında sürtüşmelere neden oluyor.

İsrail, Batı Şeria'yı Yahuda ve Samarya şeklinde adlandırarak kendi toprağı olarak görüyor. Batı Şeria'da 2 milyon 300 bin, Doğu Kudüs'te ise 200 bin Yahudi yerleşimci bulunuyor.

10 yıl önce