|

'İsterlerse Musul operasyonuna destek veririz'

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, Irak ordusu ve diğer tarafların hazır olması durumunda Musul operasyonuna destek vereceklerini bildirdi.

Yeni Şafak
10:57 - 30/03/2015 Pazartesi
Güncelleme: 07:59 - 30/03/2015 Pazartesi
AA

Barzani, Selahaddin ilçesindeki resmi konutunda Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn'u kabul etti. Basına kapalı gerçekleşen görüşmeye ilişkin IKBY Başkanlığı'nın resmi sitesinde bir açıklama yayımlandı.



Açıklamada görüşlerine yer verilen Barzani, Musul operasyonu için Irak ordu güçlerinin örgütlenmesi gerektiğini belirterek, "Operasyon için gereken hazırlık yapılmalıdır. Irak hükümeti hazır olursa biz de yardımcı olabiliriz. Hala Irak ordusunun hazırlanmasını bekliyoruz. Ayrıca Musul halkı da hazırlığını yapmalıdır. Onlar hazır olunca üzerimize düşeni yaparız" ifadelerini kullandı.



Barzani, Kürt halkının birlikte yaşam ve bağışlama kültürüne sahip olduğunu, mezhep çekişmesinde hiçbir şekilde taraf olmayacaklarını vurguladı.



Peşmergenin, terör örgütü DAEŞ ile mücadelesine de değinen Barzani, şöyle konuştu:



"Peşmerge, DAEŞ'in sihrini bozmuş ve imajını yerle bir etmiştir. DAEŞ, herkes için büyük bir tehdittir. Terörizmle mücadele için sadece askeri yöntemler yeterli değildir. Örgütün mali ve lojistik kaynaklarının da kurutulması lazım. DAEŞ militanlarının Avrupa'daki özgürlük ortamını terörist faaliyetleri için kullanmalarına fırsat verilmemelidir."



Barzani, petrol gönderimi ve bütçenin paylaşımı konusunda merkezi Irak hükümetiyle yaşadıklarına soruna ilişkin ise taraflar arasında yapılan anlaşmayı hatırlatarak, "Biz bu anlaşmaya bağlıyız ve Irak hükümetinin verilen sözleri yerine getirmesini bekliyoruz. Eğer sorun varsa bunun diyalog ve müzakere yoluyla çözülmesi lazım. İnanıyorum ki iki taraf da konuşarak meseleyi halledecektir" değerlendirmesinde bulundu.



Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn da DAEŞ'e karşı elde ettiği başarılardan dolayı Peşmerge güçlerini tebrik etti. IKBY hükümetinin sığınmacılara yönelik yardımlarıyla her türlü takdiri hak ettiğini dile getiren Asselborn, Kürt yönetiminin demokrasi ve insan hakları prensiplerine bağlı olduğunu kaydetti.



Lüksemburg'un, IKBY'ye yönelik insani yardımlarına devam edeceğini bildiren Asselborn, ayrıca Almanya ile uyumlu bir şekilde yaralı Peşmergeleri ülkelerinde tedavi edebileceklerini ifade etti. Peşmergenin, Avrupa'daki saygınlığının fazla olduğunu belirten Asselborn, sözlerini şöyle tamamladı:



"Peşmergenin omuzundaki ağır yükün farkındayız. Peşmerge olmasaydı DAEŞ kırılmazdı. Bu savaş sadece Kürdistan'ın savaşı değildir. Çünkü DAEŞ hepimiz için büyük bir tehdittir. Bu nedenle de dünya için tehlike oluşturan bu örgüte karşı hep birlikte mücadele etmeliyiz."



#mesut barzani
#barzani ırak
#barzani musul
9 yıl önce