|

İstihbarat servisleri 3 ismin peşinde

Batılı istihbarat servisleri, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ile sık sık beraber görülen ve Kuzey Kore’nin füze teknolojsini 21. Yüzyıla taşıyan isimler olarak tanımlanan üç kilit ismin peşinde. İstihbarat servisleri, Ri Pyong Chol, Kim Jongsik ve Jang Chang Ha’ya ilişkin her türlü bilgi kırıntısına ulaşmak için çabalıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/05/2017 Pazartesi
Güncelleme: 00:24 - 29/05/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
​İstihbarat servisleri 3 ismin peşinde
​İstihbarat servisleri 3 ismin peşinde

Kim Jong-un her başarılı balistik füze denemesi sonrası aynı isimlerle kutlama yaptığı dikkatli gözlerden kaçmadı. Televizyon görüntülerine ve fotoğraf karelerine yansıyan, ülke lideri ile samimi pozlar veren üç kişinin, Kuzey Kore rejiminin her geçen gün gelişen füze teknolojisinin ardındaki beyin takımı olduğu anlaşıldı. Batılı istihbarat kuruluşları, Pyonyang rejiminin dünyayı diken üstünde tutan füze teknolojisinin ardındaki isimlerin peşine düştü. Uzmanlar, üç ismi, “Kuzey Kore’nin füze teknolojisini 21. yüzyıla taşıyan kişiler” olarak tanımlıyor.

VAZGEÇİLMEZ ÜÇLÜ

Batılı istihbarat kuruluşlarının televizyon görüntüleri ve fotoğraf karelerinden yaptığı analizle, Kim Jong-un’un yakın dairesinde ve füze programının başında bulunan üç isim belirlendi. Kuzey Kore liderinin en yakınında bulunan ve güvendiği isimlerden biri eski bir hava kuvvetleri generali olan Ri Pyong Chol. İkinci isim, deneyimli bir füze mühendisi olan Kim Jong Sik. Üçüncü isim ise silah geliştirme programından sorumlu olan Jang Chang Ha. Görsel veriler bu üç ismin rejimin için en değerli kişiler olduğunu gösteriyor. Öyle ki bu isimler, rejimin diğer üst düzey isimlerinden farklı olarak, Kim Jong-un’un özel uçağı Goshawk-1 ile yolculuk etme ayrıcalığına sahip. Yine Kuzey Kore lideri ile birlikteyken jest ve mimikleri, diğer rejim yetkililerine göre daha samimi ve yakın nitelik taşıyor.

ESAS ADAM Rİ

Füze ve silah geliştirme programının üç önemli ismi arasında öne çıkan kişi ise Ri Pyong Chol. Görüntülerde sürekli gülmesiyle dikkat çeken Ri, İşçi Partisi Savaş Sanayii Departmanında yönetici yardımcısı konumunda bulunuyor. Bu konum kendisine Kuzey Kore’nin balistik füze programını yönetme yetkisi veriyor. 1948 doğumlu olan Ri, Rusya’da eğitim gördü ve Hava Kuvvetleri Komutanı olarak görev yaptı. Ri’nin iki kez Rusya’ya ve bir kez de Çin’e gittiği biliniyor. Batılı analistler, Ri’nin füze programında parti temsilcisi olduğuna dikkat çekiyor.

ROKET MÜHENDİSİ

Kariyerine sivil havacılık mühendisi olarak başlayan Kim Jong Sik ise ülkesinin 2012’de gerçekleştirdiği ilk başarılı füze denemesindeki rolü sonrası yakın ekibe dahil oldu. Şu an Savaş Sanayii Departmanında general rütbesine sahip.

GİZEMLİ ADAM

Üç isim arasında hakkında en az bilgi sahibi olunan ise Jang Chang Ha. Jang, Ulusal Savunma Bilim Akademisi başkanlığı görevini yürütüyor. ABD Hazine Bakanlığı’nın 2010 yılındaki raporuna göre, söz konusu akademi, Kuzey Kore’nin gizli nükleer ve balistik füze programının araştırma ve geliştirme çalışmalarından sorumlu. Jang, üç bini mühendis olan onbeş bin kişilik bir ekibi yönetiyor.

  • ABD USS NIMITZ’I GÖNDERDİ
  • Kore yarımadasında füze gerilimi devam ederken, Washington, Batı Pasifik’e üçüncü uçak gemisini, USS Nimitz’i de gönderdi. ABD daha önce USS Carl Vinson ve Mayıs ayında USS Ronald Reagan’ı bölgeye göndermişti. ABD medyasında üç uçak gemisinin bölgeye gönderilmesinin önemli bir gelişme olduğu belirtildi.
#Kim Jong
#Jang Chang Ha
#Kuzey Kore
#ABD
7 yıl önce