|

İtalyan parlamentosunda "Yeni Türkiye" konferansı

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Berat Çonkar, "Vesayetçi yapılar tasfiye edildi. Yeni Türkiye yolu, son 12 yılda yapılanlarla açıldı" dedi.

Yeni Şafak
06:41 - 27/02/2015 Cuma
Güncelleme: 04:44 - 27/02/2015 Cuma
AA
İtalyan'ın başkenti Roma'da, parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisi’nin Regina Salonu'nda Yeni Doğu Derneği’nce düzenlenen "Yeni Türkiye" konulu konferansta konuşan Çonkar, Türkiye’nin demokratikleşme ve reformlarda önemli adımlar atarak, 12 yıl öncesine göre çok farklı bir yerde olduğunu söyledi.


Çonkar, "Vesayetçi yapılar tasfiye edildi. Yeni Türkiye yolu, son 12 yılda yapılanlarla açıldı” değerlendirmesinde bulundu.


Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Başdanışmanı Etyen Mahçupyan da AK Parti’nin geliştirdiği "Yeni Türkiye"nin, bir hedef slogan olduğunu dile getirerek, "Bu slogan halka, artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacak olması sebebiyle cazip geldi" yorumunu yaptı.


Mahçupyan, Yeni Türkiye’de eskinin aksine yeni bürokrasi, yeni siyaset, yeni muhalefet anlayışı, herkesi dahil eden yeni vatandaşlık kavramı, dini özgürlüğünse bunu içselleştirebilen bir kavram olduğunu kaydetti.


Yeni Doğu Derneği Başkanı Atılgan Bayar ise AB’nin, Türkiye'ye "Gel entegre ol bize. Kuralları biz koyarız" dediğini, Yeni Türkiye’nin ise "Kuralları da beraber koyalım" dediğini ve farkın buradan kaynaklandığını ifade etti. Bayar, Türkiye'nin AB'ye, güvenlik entegrasyonunu ve Avrupa'yı laikleştirmeyi vadettiğini de belirtti.


"Türkiye dünyaya İslami yeni bir kimlik sunsun"


Eski bakanlardan ve iktidarın küçük ortağı Halk Hareketi ittifakı milletvekili Rocco Buttiglione ise Türkiye’nin kendisini bir Avrupa ülkesi olarak konumlandırdığını anlatarak, İtalya’nın, Türkiye’yi AB’de tanımlaması gerektiğini söyledi. Buttiglione, “Avrupa bir Hristiyan kulübü müdür? Değildir. Din Avrupa'nın sadece kimliğinin bir parçasıdır. Türkiye, AB üyesi olursa iki kimliklilik birliğimize güç katacaktır. Türkiye dünyaya İslami yeni bir kimlik sunsun istiyoruz” dedi.


Türkiye’nin AB üyeliği perspektifinde yapılan diğer konuşmalarda da Türkiye'nin, AB’de söz hakkı bulunan bir ülke olması gerektiği, aksi düşünce ya da başka çözümlerin Türkiye için uygun olmayacağı üzerinde duruldu.


Başbakanlık Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkan Yardımcısı Gürsel Dönmez, İtalyan gazeteci ve siyasetçi Alberto Michellini ve Torino Üniversitesi tarih profesörü Alessandro Berbero'nun da yer aldığı konferansı Türkiye’nin Vatikan Büyükelçisi Mehmet Paçacı da izledi.


Konferansın ardından Türkiye’nin Roma Büyükelçisi Aydın Sezgin, büyükelçilik rezidansında etkinliğe katılan heyet onuruna resepsiyon düzenledi.
#Yeni Türkiye
#İtalya
#İtalya Temsilciler Meclisi
#Etyen Mahçupyan
#Atılgan Bayar
9 yıl önce