|

Japonya'daki depremde ölü sayısı 400'ü geçti

Japonya'da yaklaşık 400 kişinin öldüğü, yüzlerce kişinin de kayıp olduğu bildirildi.

Aa
00:00 - 11/03/2011 Cuma
Güncelleme: 18:02 - 11/03/2011 Cuma
Yeni Şafak
Japonya'daki depremde ölü sayısı 400'ü geçti
Japonya'daki depremde ölü sayısı 400'ü geçti

Japonya'yı vuran 8,9 büyüklüğündeki deprem ve ardından oluşan tsunamide yaklaşık 400 kişinin öldüğü, yüzlerce kişinin de kayıp olduğu bildirildi.

Daha önce ülkenin kuzeydoğusundaki Sendai bölgesinde 200-300 cesedin bulunduğunu açıklayan polis yetkilileri, afette ayrıca 110 kişinin daha öldüğünü belirtti. Yetkililer, 544 kişinin de yaralandığını söyledi.


Öte yandan Japonya'da meydana gelen 8,9 büyüklüğündeki depremden sonra bir barajın yıkıldığı bildirildi.


Kyodo haber ajansı, ülkenin kuzeydoğusunda bulunun, depremin merkez üssüne yakın Fukuşima bölgesinde bir barajın yıkıldığını duyurdu.


Haberde, barajın yıkılması sonucu bazı evlerin sulara kapıldığı belirtildi.


-İKİNCİ BİR TREN DAHA KAYIP-

Japonya'da deprem ve ardından meydana gelen tsunaminin ardından ikinci bir trenin daha kayıp olduğu bildirildi.

Japon Jiji ajansındaki haberde, ikinci trenin kuzeydoğudaki Iwate bölgesinde kaybolduğu ifade edildi.

Haberde, kayıp trenin yük treni mi yoksa yolcu treni mi olduğu ise belirtilmedi.


-TEPCO: NÜKLEER REAKTÖRDEKİ BASINÇ YÜKSELİYOR-

Japonya'yı sarsan depremde soğutma sisteminde hasar meydana gelen Fukuşima nükleer santralinin 1 nolu reaktöründeki basıncın yükseldiği bildirildi.

Jiji Haber Ajansının Tokyo Elektrik Enerjisi Şirketi TEPCO'ya dayanarak verdiği haberde, şirketin basıncı düşürmeye yönelik önlemler almaya hazırlandığı da belirtildi.

TEPCO yetkilileri ise habere ilişkin bir açıklama yapmadı.

Japonya'yı vuran 8,9 büyüklüğündeki depremin ardından, hükümet Fukuşima'daki nükleer santralin soğutma sisteminde arıza oluştuğunu ilan etmiş ve binlerce kişinin bölgeden tahliye edilmesi emri verilmişti.


-ABD NÜKLEER TESİS İÇİN SOĞUTMA MALZEMESİ GÖNDERİYOR-

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, ülkesinin, depremde hasar gören nükleer tesis için Japonya'ya soğutma malzemesi gönderdiğini bildirdi.


CALIFORNIA'NIN BAZI BÖLGELERİNDE TAHLİYE İŞLEMLERİ BAŞLADI

Japonya'yı vuran 8,9 büyüklüğündeki depremin yol açtığı tsunami nedeniyle ABD'nin California eyaletinin bazı bölgelerinde tahliye işlemlerinin başladığı bildirildi.

California'nın kuzeyindeki bölgelerde halk, evlerini boşaltmaya başlarken, Oregon'da da yetkililer, sahil şeridinde yaşayanlara bölgeyi tahliye etmeleri tavsiyesinde bulundu ve sahil şeridindeki okulların kapatılacağı belirtildi.

California Acil Durum Yönetim Ajansı Sözcüsü Jordan Scott da, Del Norte ve San Mateo'da tahliye işlemlerinin yürütüldüğünü ifade ederken, tahliye edilen kişi sayısı konusunda ise açıklama yapmadı.

Tsunami, eyaletin kuzey sahillerini vurmaya başladığında dalgaların 2 metre yüksekliğe ulaşabileceği bildirilmişti.

Kanada da, British Columbia'nın bazı bölgeleri için tsunami uyarısı verildi.

Şili'de de yetkililerin, vurması muhtemel tsunami nedeniyle halkı yüksek yerlere taşımayı planladığı belirtilirken, Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera, halka alarmda olmaları çağrısında bulundu.


DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI DEVREDE

Japonya'da meydana gelen deprem dolayısıyla bu ülkede yaşayan yakınlarına ulaşmakta güçlük çeken vatandaşları, Dışişleri Bakanlığı'ndan destek alabilecek. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "24 saat hizmet veren Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk Çağrı Merkezi'nin 0312-292 29 29 numaralı telefonunu arayarak yakınlarının bilgilerini kayıt ettirmeleri mümkündür. Japonya'daki mevcut koşullar ışığında imkanlar dahilinde Tokyo Büyükelçiliğimiz kanalıyla akıbetleri tespit edilen vatandaşlarımız hakkında yakınlarına Bakanlığımızca bilgi verilecektir." denildi.


Dünyadan Japonya'ya yardım eli


-TÜRK KIZILAYI İLE AKUT'TAN 3 KİŞİLİK ÖNCÜ EKİP BÖLGEYE GİTTİ-

Türk Kızılayı ile Arama Kurtarma Derneğinden (AKUT) 3 kişilik öncü ekip, deprem ve tsunami felaketinin yaşandığı Japonya'da çalışmalarda bulunmak üzere bölgeye gitti.

Türk Kızılayı'ndan Sinan Derindere ve Gökhan Dilmaç ile AKUT'tan Murat Harun Öngören, THY'ye ait uçakla Tokyo'ya hareket etti.

Derindere, ekibin hareketinden önce Atatürk Havalimanı'nda gazetecilere yaptığı açıklamada, sabah saatlerinde Japonya'da meydana gelen depremi büyük bir üzüntüyle öğrendiklerini söyledi.

Sinan Derindere, Japon Kızılhaçı ile beraber yapılan görüşmeler neticesinde gelen davet ve Türk Kızılayı Genel Başkanı Tekin Küçükali'nin talimatıyla bölgede durum ve ihtiyaç değerlendirmesi yapacaklarını kaydetti.

Yarın öğle saatlerinde Japonya'ya ulaşacaklarını ve Türk Büyükelçiliğiyle irtibata geçtikten sonra Tokyo'daki Kızılhaç merkezine gideceklerini, oradan da 300 kilometre uzaklıktaki, tsunamiden en çok etkilenen bölgeye geçeceklerini belirten Derindere, öncelikli olarak beslenme ve acil barınma ihtiyaçlarının karşılanması için çalışacaklarını kaydetti.

AKUT'tan Murat Harun Öngören de Türk Kızılayı'ndan iki görevliyle birlikte bölgede keşif çalışması yapacaklarını ifade etti.

Öngören, tsunaminin gerçekleştiği en yakın bölgeye ulaşmaya çalışacaklarını ve bir durum değerlendirmesi yapacaklarını sözlerine ekledi.

-İHH'DAN 5 KİŞİLİK EKİP-

Öte yandan, İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfından 5 kişilik arama-kurtarma ve acil yardım ekibi de depremden zarar görenlere yardım etmek amacıyla bu gece yarısı Japonya'nın Osaka kentine hareket edecek.

Atatürk Havalimanından THY'ye ait uçakla Osaka'ya gidecek ekip hakkında bilgi veren İHH Başkanvekili Yaşar Kutluay, ekibin bölgede yapacağı çalışmaların BM'ye, uluslararası kuruluşlara, Türk ve Japon yetkililere rapor olarak sunulacağını kaydetti.

Sabah saatlerinden beri televizyonlardan seyredilen görüntülerin insanların belleğine kazınacak cinsten olduğunu kaydeden Kutluay, ilk defa bu çapta bir tsunaminin net bir şekilde izlendiğini söyledi.

Kutluay, bölgeye gidecek 5 kişilik ekibin, daha önce dünyanın çeşitli savaş ve felaket bölgelerinde görev yapmış deneyimli kişilerden oluştuğunu belirterek, 'Bu ekip, öncelikle insan hayatının tehlikede olduğu yerler varsa buralarda çalışacak. Orada kurtarılmayı bekleyen insanlara yardım etmeye çalışacaklar. Ayrıca, bölgede ihtiyaç duyulan su ve gıda konusunda çalışacaklar. Bölgede altyapı tamamen tahrip olmuş durumda. Ciddi insan kayıpları bekleniyor. Olayın çapı belki de 24 saat sonra çok farklı bir noktaya gelecektir' diye konuştu.

Japonya'nın Ankara Büyükelçiliğini sabah saatlerinde aradıklarını ve Japon halkının yanında olduklarını ifade ettiklerini kaydeden Kutluay, 'Japonya'daki bu büyük sıkıntıyı hem Japon halkıyla hem uluslararası organizasyonlarla en kısa zamanda saracağız' dedi.

Bu arada, Türkiye'deki seyahat programlarını tamamlayan çok sayıda Japon turist, çeşitli havayolu şirketleriyle ülkelerine dönüyor. Japon turistlerin Atatürk Havalimanından ülkelerine dönüşlerinde endişeli olmadıkları dikkati çekti.

Ayrıca, Japonya'daki felaketi görüntülemek üzere çok sayıda Türk gazeteci de Tokyo'ya gitti.


BAN: NE GEREKİYORSA YAPMAYA HAZIRIZ

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, BM'nin Japon halkının arkasında olduğunu belirterek 'Bu zor zamanda Japonya'ya yardım için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız' dedi.

Genel Sekreter Ban, Japonya'yı vuran 8.9 şiddetindeki deprem ve ardından gelen tsunamiyle ilgili BM'de gazetecilere açıklama yaptı. Tüm dünyanın Japonya'dan gelen haberden ve görüntülerden dolayı 'şok geçirdiğini ve büyük üzüntü içinde olduğunu' belirten Ban, BM adına Japon halkına ve hükümetine Japonya'da hayatını kaybedenler için başsağlığı diledi.

Japonya'nın dünyada herkesin yardımına koşan cömert ülkelerden biri olduğuna dikkati çeken Ban, 'Bu ruhla biz de BM olarak Japon halkının arkasındayız, bu zor zamanda Japonya'ya yardım için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız' dedi. BM'nin gelişmeleri izlediğini kaydeden Ban, uluslararası toplumun destek ve dayanışmasıyla Japon halkı ve hükümetinin bu zor zamanı en kısa sürede atlatmasını umduğunu belirtti.

Açıklamasının bir kısmını Japonca yapan Ban, Japon halkına seslenerek, 'Size en iyi dileklerimi sunuyorum, bu korkunç trajedinin üstesinden geleceğinize inanıyorum' dedi.

Genel Sekreter Ban, BM'nin özel olarak Japonya'ya nasıl yardım yapacağının sorulması üzerine ise, BM İnsani Yardım Koordinasyon Dairesi yetkilileriyle temasta olduğunu ve en kısa zamanda tüm insani yardım ekiplerini seferber edeceklerini söyledi.


-DÜNYA BANKASI: YARDIMA HAZIRIZ-

Bu arada, Dünya Bankası da, bugün yaşanan felaketin ardından 'Japonya'ya yardıma hazır olduğunu' duyurdu.



13 yıl önce
default-profile-img