|

Kablo hırsızları hayatı durdurdu

Danimarka'da kablo hırsızları yüzünden tren seferleri iptal edildi. Kablo hırsızları yüzünden bir hafta içinde Hundige, Köge, Armarken, Hilleröd istasyonlarına yakın hatlarda milyonlarca kronluk kablo çalan Romanyalılar'dan ikisi yakalandı.

Yeni Şafak
14:26 - 30/01/2015 Cuma
Güncelleme: 14:30 - 30/01/2015 Cuma
DHA
ARŞİV
ARŞİV
Devlet Tren Yolları kuruluşu DSB'den yapılan açıklamada sadece Çarşamba günü gerçekleşen kablo hırsızlığı nedeniyle binlerce kişinin sabah saatlerinde işine ve okuluna gidemediği belirtilerek, yolcular için 100 adet otobüsün sefere konulduğu bildirildi. Hırsızların çarşamba günü 400 kilo kablo çaldıklarını belirten DSB Sözcüsü Tony Bispeskov, "Geçtiğimiz hafta Pazar gününden bu Cuma'ya kadar geçen 5 gün içinde gerçekleşen 4 hırsızlıkta milyonlarca kronluk kablo çalındı. Yolcuların mahsur kalmamaları için iptal olan tren seferleri yerine otobüs seferleri koyduk ama insanlar işlerine ve okullarına gidemediler veya geç gittiler. Sadece kablo parası olarak değil, çalınan kabloların yerine yenilerinin monte edilmesi, yolcular için konulan otobüs seferleri DSB'yi milyonlarca kron zarara soktu. Doğu Avrupa ülkeleri AB'ye alındıktan sora başlayan kablo hırsızlığına bir dur demek gerekir. Yetkililerden yardım istedik" dedi. 

Mahsur kalan yolcular ise sosyal paylaşım sitelerinde, hırsızların yüksek akıma kapılarak ölmeleri için dua ettiklerini, Doğu Avrupa ülkelerinin AB'ye alınmakla büyük hata yapıldığını yazdılar 

AVRUPA ÇAPINDA MÜCEDELE GEREKİR 

Hurdacılara baskınlar düzenleyen polis, Kopenhag'ın Amager semtindeki bir hurdacıda, DSB'den çalınan kabloları tespit etti. Kabloların Doğu Avrupalılar tarafından satıldığı ortaya çıktı. Tren yollarındaki kamera görüntüleri ve hurdacılardan edinilen bilgilerden yola çıkan polis, iki Romanya vatandaşını gözaltına aldı. Yakalanan iki kişinin daha önce de kablo hırsızlığı yüzünden ceza aldığı ve sınır dışı edilerek, haklarında ülkeye 5 yıl girme yasağı konulduğu anlaşıldı. Sosyal Demokrat Ulaştırma Bakanı Magnus Heunicke, çalınan bakır kabloların alüminyum kablolarla değiştirilmeye başlandığını belirterek, "Bakır kablolar para yapıyordu ama alüminyum kablolar para etmiyor. Ancak hırsızlar kablonun içine bakmadan çalıyorlar, olan yolculara oluyor. Tren seferleri iptal ediliyor. Bu soruna yasal çözüm bulacağız. Hırsızlar ağır şekilde cezalandırılacaklar. Polis suçluları yakalamak için gerekli soruşturmayı yürütüyor. Sadece bizim önlem almamız yeterli değil, Avrupa'da kablo satın alan kara piyasanın da yok edilmesi gerekir" dedi. Bakır kabloların kilosunun 40 krondan (5,5 Euro) satıldığı bildirildi.

#Danimarka
#kablo hırsızı
#romanya
9 yıl önce