|

Kadir Topbaş'a Çin'de başkanlık teklifi

Çin'de Metropolis toplantılarına katılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'a, Metropolis Teşkilatı bünyesinde oluşturulacak 'Kentsel Dönüşüm Komisyonu' başkanlığı teklif edildi.

Aa
00:00 - 17/11/2012 Cumartesi
Güncelleme: 23:28 - 17/11/2012 Cumartesi
Yeni Şafak
Kadir Topbaş'a Çin'de başkanlık teklifi
Kadir Topbaş'a Çin'de başkanlık teklifi

Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Birliği (UCLG) ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Metropolis çatısı altında toplanan büyük kentlerin, dünyaya inovasyon ve büyüme konusunda öncülük ettiğini bildirdi. Kadir Topbaş, Çin Hak Cumhuriyeti'nin üçüncü büyük kenti Guangzhou'da düzenlenen Metropolis Yönetim Kurulu Toplantısı'nın açılışında konuştu. Toplantının yoğun bir gündeme sahip olduğunu belirten Topbaş, iki küresel ağ olan UCLG ve Metropolis'in ortaklığının önemine değinerek, şunları kaydetti:

'Metropolis çatısı altında toplanan büyük kentler, dünyaya inovasyon ve büyüme konusunda öncülük ediyor. Dolayısıyla önümüzdeki yıllarda kalkınma gündeminde tanımlanacak küresel sorunların pek çoğunun çözümü için dünyanın gözü bu kentlerde olacaktır. Küresel politika gündemini etkilemeyi hedefleyen çalışmalarımızda sizlerin değerli katkılarını bekliyoruz.

Binyıl Kalkınma Hedefleri'nın birçoğunun başarısı, yerel yönetimlerin yoksullukla mücadele ve sağlık koşullarının iyileştirilmesiyle mümkündür. Bunun için temel altyapı hizmetlerinin sağlanması gerekiyor.

Topbaş'a büyük ilgi

Başkan Topbaş, UCLG Eş Başkanı ve Komünist Partisi Merkez Komitesi Yönetim Kurulu Üyesi ve Sekreteri Wan Qinglian ile dostluk ağacı dikti. Kentsel dönüşümden sonra oluşturulan dere ve yaşam alanında tekne ile gezi yapan Başkan Topbaş ve beraberindeki heyet büyük ilgiyle karşılandı. Yüzlerce Çinli Başkan Topbaş ile fotoğraf çektirmek için adeta yarıştı. Birçok Çinli Başkan Topbaş'tan günün önemini hatırlamak için imza aldı.Wan Qinglian'ın ev sahipliğinde yapılan gezide Çinli vatandaşlar Başkan Topbaş'a sevgi gösterilerinde bulundu. Türkiye'nin Guanzo Başkonsolosu Burak Ali Karacan, UCLG genel sekreteri Mehmet Duman, KİPTAŞ Genel Müdürü İsmet Yıldırım'ın katıldığı gezide, toplantılara ve '1. Guanzo Kentsel Yenilik' proje yarışmasına katılan ve ödül alan mimarlar da hazır bulundu.

Kentsel Dönüşüm Komisyonu Başkanı olun daveti

Wan Qinglian, daha sonra Başkan Topbaş onuruna yemek verdi.Yemekte yaptığı konuşmada yeni bir 'kentsel dönüşüm' komisyonu kurulmasını da öneren Komünist Partisi Sekreteri Wan Qinglian, Kadir Topbaş'a hitaben, 'Altyapıyı oluşturalım, siz başkan olun' teklifinde bulundu. Wan Qinglian, 'İstanbul'da yaptıklarınızı yakından takip ediyoruz. UCLG'deki çalışmalarınızı biliyoruz. Herkesi bir araya toplayıp liderlik vasfınızla çalışıyorsunuz. Bu çok güzel, bu işe de sahip çıkın' şeklinde konuştu.

Bu projeler dünyaya örnek olur

Yemekte Guanzo Belediye Başkanı Chen Jianhua ve meclis üyeleri hazır bulundu. Yemekte ziyareti ve toplantıları değerlendiren Qinglian; 'Bu projeler diğer şehirlere örnek olacak. Bu yarışmayı geçen toplantıda Sayın Kadir Topbaş önermişti. Nobel kadar önem kazanacak bir yarışma ortaya çıktı. Çok isabetli bir olduğunu gördük. Bu yarışma iki yılda bir yapılacak' dedi.

Topbaş; 'Kentsel dönüşümde mağduriyet oluşmamalı'

Başkan Topbaş'ın çalışmalarını büyük bir takdirde izlediğini belirten Wan Qinglian 'Sizde liderlik tecrübesi var. Büyük hassasiyeti sahipsiniz. Mao'nun sözüyle söyleyeyim. 'Var gücümüzle halka hizmet'. Siz bunu bire bir uyguluyorsunuz' diye konuştu.

Tek adayımız sizsiniz

Kadir Topbaş, gelecek yıl UCLG başkanlık seçiminin yapılacağını hatırlatarak, 'Ben tekrar adayım, bakalım seçecekler mi?' ifadelerini kullandı.

Wan Qinglian da bunun üzerine, 'Tek adayımız sizsiniz. Sizi destekleriz' dedi.


11 yıl önce