|

Kampta düğün karavanda balayı

IŞİD zulmü nedeniyle kamplarda yaşamaya çalışan Irak Türkmenleri, çadır hayatına alışmaya ve sosyal hayata uyum sağlamaya başladı. Kerkük’te bulunan Yahyava Kampı’ndaki Türkmenler, çadırda düğün yapıyor ve bir ay süreyle bir Türkmen’in karavanında balayı yapıyor. Evlenen gençler daha sonra ise çadıra geri dönüyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 5/07/2015 Pazar
Güncelleme: 05:43 - 5/07/2015 Pazar
Yeni Şafak

2 bin 600 Türkmen'in yaşam mücadelesi verdiği Kerkük Yahyava Kampı'nda yaşananları Yeni Şafak bölgede inceledi. IŞİD zulmünden kaçan Türkmenler uzun süre okullarda ve boş buldukları meydanlarda yaşamaya başladı. Okullarda eğitim hayatının başlamasına doğru ise Türkmenler kalacak yer bulmaya çalıştı. Bu süreçte Kuzey Irak bölgesinde farklı yerlerde kalan Türkmenler ziyaret edildi, dertler dinlendi ve Türkmenlerin ileri gelenleri Kerkük'te Yahyava Kampı'nı kurmaya karar verdi. Türkiye Erbil Konsolosluğu ile irtibata geçerek Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Kızılay'dan destek alan Türkmenler, 432 ailenin barındığı Yahyava Kampı'nı, bir Türkmen'in bağışladığı 10 dönümlük arazi üzerine kurdu.



SADECE SU YARDIMI VERDİ


Kuzey Irak hükümetinin 2 su kuyusu dışında hiçbir yardım yapmadığı Türkmen Kampı'nın tek umudu Türkiye oldu. 2 bin 500 Türkmen'in bulunduğu kampta 432 aile barınıyor. Kampta elektrik bulunuyor. Nedeni ise elektrik işletme müdürünün de Türkmen olması. Yahyava Kampı'nda kalan ailelerin çoğu Telafer ve Musul'dan göçen Türkmenlerden oluşuyor.Kerkük'te bulunan Yahyava Kampı'ndaki Türkmenler, çadırda düğün yapıyor ve bir ay süreyle bir Türkmen'in karavanında balayı yapıyor. Evlenen gençler daha sonra ise çadıra geri dönüyor. Türkmenlerin bölgedeki tek destekçisi olan Türkiye yardımlarını kesmeden devam ediyor. IŞİD zulmü başladığı günden bu yana bölgeye yardım götüren Kızılay, 40 bin kilometrelik mesafe ile Türkmenlerin bulunduğu her yere giderek yardım ulaştırdı.







TİKA'NIN TÜRKMEN ATAĞI


Türkmenler çadır kentlerini kurarken, Irak hükümetinden hiç destek alamadı. Kendi imkânları ile büyük bir çaba içerisine giren Türkmenlere Birleşmiş Milletler'in (BM) yardımı ise 1 okul açmak oldu. BM ayrıca 2 ayda bir Türkmenlere gıda yardımında bulunuyor. Türkmenlerin umut kapısı olan Türkiye, TİKA aracılığıyla bölgedeki kampların ayakta durmasında kilit rol oynuyor. 3 bin aileye uzun bir süre yetecek olan 60 tonluk gıda ve temizlik malzemesi dağıtan TİKA, çadırlarda yaşayan Türkmenlerin battaniye, yastık, yatak, klima ve ilaç ihtiyaçlarını da karşılıyor. Çadırlarda mutfak ihtiyaçlarını ciddi manada karşılayan TİKA, bölgenin buzdolabı ve ocak ihtiyaçlarını da karşıladı.







Amerika Irak'ta 100 Saddam bıraktı


Irak Türkmen Cephesi Sözcüsü Ali Mehdi, 100'den fazla zengin işadamı Türkmen'in bölgeden kaçırıldığını söyledi. 500'den fazla Türkmen'in ise şehit edildiğin ifade eden Mehdi, “Türkmenlerin bölgede can güvenliği yok. 10 yıldır berberimin dükkânına gidemiyorum o benim yanıma geliyor. Güvenliğimiz yok çünkü" diye konuştu. 2003'ten önce Saddam'ın bölgede her etnik gruba aynı ölçüde zulüm yaptığını dile getiren Ali Mehdi, ABD'nin bir Saddam'ı götürüp, 100 Saddam bıraktığını söyledi. Ali Mehdi, “Şimdi burada herkes Saddam olmuş. Amerika, Irak'ta adeta etnik ayrımcılık mirası bıraktı, etnik kimliklere böldü ve bizi bıraktı" dedi. Türkmenlere Irak'ta büyük ayrımcılık yapıldığını ortaya koyan bir diğer konu ise hastanede yaşananlar. Ali Mehdi şu sözleri ile durumu özetliyor: “Hastane de aynı ayrımı yaşıyoruz. Türkmen doktor varsa muayene ediliyoruz, yoksa kimse oralı olmuyor."






#Ali Mehdi
#Irak Türkmen Cephesi
#çadır kentler
#saddam
9 yıl önce