|

Kanayan yara

Savaşın üstünden 19 yıl geçmesine rağmen Bosna''da hala 8 bin kişinin mezarı belli değil. Dünya Kayıplar Günü''nde bir araya gelen kayıp yakınları, Saraybosna''daki törende duygulu anlar yaşadı.

.
00:00 - 31/08/2014 Pazar
Güncelleme: 01:54 - 31/08/2014 Pazar
Yeni Şafak
Kanayan yara
Kanayan yara

Bosna''daki savaşın sona ermesinin üzerinden 19 yıl geçmesine rağmen, kayıp kişiler sorunu ülkenin en büyük sorunlarından biri. Bosna Hersek Kayıp Kişiler Enstitüsü, bugüne kadar yaklaşık 22 bin kurbanın kimlik tespitini tamamlasa da hala 8 bin kurbana ulaşamadı. Zaman geçtikçe bulunan cesetler üzerinde doğru bilgiye ulaşmak da zorlaşıyor. Birçok ailenin tüm bireyleri katledildiği için DNA örneği alınabilecek hiçbir yakını hayatta olmayan cenazeler var.

BEBEKLERİ BİLE KURŞUNLAMIŞLAR

En fazla kayıp soykırım yapılan Srebrenitsa''da. Burada hayatını kaybeden şehitlerin yüzde 20''sinin bedenlerine hala ulaşılamadı. Buradaki en büyük sorun toplu mezarlardan çıkarılan cesetlerin tam olmaması. Kimlik tespiti sırasında birçok zorlukla karşılaştıklarına değinen yetkililer, özellikle bebek cesetleri üzerinde yaptıkları incelemelerde, kurşunlanmış cesetlere dahi rastladıklarını aktarıyor. Ensitünün bir başka sorunu ise gelen ihbarların çoğunun yanlış olması.

10 yıl önce