|

Kaptan korsan kim?

Somalili korsanlar ABD'ye petrol taşıyan, 3 uçak gemisi büyüklüğündeki Suudi tankerini kaçırarak tarihin en büyük rehin alma olayına imza attı. Bölgedeki NATO gemilerinin korsanlara yine müdahale etmemesi, ABD'nin Somali'ye girmek için zemin hazırladığı yorumlarına neden oldu.

Dış Haberler
00:00 - 19/11/2008 mercredi
Güncelleme: 02:46 - 19/11/2008 mercredi
Yeni Şafak
Kaptan korsan kim?
Kaptan korsan kim?

Somalili korsanlar 2 milyon varil petrol yüklü, uçak gemisinden üç kat büyük Suudi süper tankerini kaçırarak tarihin en büyük korsanlık eylemine imza attılar. Dünyada deniz trafiğinin en yoğun olduğu bölgede ABD, NATO ve AB'nin savaş gemilerinin devriye gezmesine rağmen kaçırılan süper tankerle ilgili olarak Doğu Afrika Gemiciler Birliği 'Dünya böyle bir şeyi daha önce görmedi' açıklamasını yaptı. Korsanların bu gemiyi de, daha önce kaçırdıkları ve hala ellerinde olan Türk gemileri Neslihan ve Karagöl'ü götürdükleri liman olan Ely'ye götürdükleri belirtildi. Yılbaşından beri 92 saldırının düzenlendiği, 36 geminin kaçırıldığı ve 30 milyon fidye alındığı Somali açıklarında NATO gemilerinin neden hiçbir şey yapamadığı 'bu işte bir iş var' tartışmalarını başlattı.


NATO ISRARLA MÜDAHALE ETMİYOR

Hala, Somali'nin kuzeydoğusunda, korsanların kalesi konumundaki Puntland özerk bölgesindeki Ely limanında tutulan Türk gemisi Karagölün kaptanı Uğur Mümtaz Temel önceki gün gemiden yaptığı açıklamada “Korsan saldırısı sırasında bölgede denetim yapan NATO gemilerinden yardım istedik ama hiç birisi yardım çağrılarına cevap vermedi.” demişti. Türk kaptanın bu açıklamalar akıllara korsan saldırıları, Afrika üzerinde çıkarları bulunan ve buraya müdahale etmek isteyen Amerika tarafından destekleniyor mu? sorusunu getirdi. Karagöl ve Neslihan adlı Türk gemileri hala korsanların elinde ve NATO


EL KAİDE BAHANESİ

2003 yılında Somali'ye, fiyaskoyla sonuçlanan bir ABD operasyonu yapıldı. Amaç bölgedeki iç çatışmaları durdurmak olarak gösterildi. Ancak analistler temel nedenin bölgedeki zenginlikler olduğu konusunda birleştiler. 2006'da ise ABD birlikleri operasyona kaldıkları yerden devam ettiler. 2006'dan itibaren ABD Somali'deki çatışan bazı grupları El Kaide bağlantılı olarak terör listesine ekledi. Somalinin önemli bir kısmını denetim altında tutan El Sebab isimli İslami örgüt El Kaide ilan edildi. Kaçırılan Türk gemisi Neslihan'ın da bu örgüte bağlı korsanlar tarafından kaçırıldığı iddia edildi. Örgüt ise bunu reddetti. Şimdi ABD'nin yeni bir Somali'ye daha büyük bir operasyonun alt yapısını hazırlıyor olabileceği tartışılıyor.


SİGORTA ŞİRKETLERİNİN OYUNU MU

Tüm dünyanın dikkatini üzerine çeken korsanlık faaliyetleri ile ilgili bazı uzmanlar, poliçeleri yükseltmek steyen sigorta şirketlerinin, gemilerin kaçırılmasına göz yumdukları değerlendirmesini yapıyor. Fidye için şirketlere aracılık eden Kenyalı Mwangura ise gemi acentaları ve sigorta şirketleri milyonlarca dolar ödediği halde kendisinin bu işten zengin olmadığını anlatıyor.


Geminin değeri 250 milyon dolar

Bir uçak gemisinin üç katı büyüklüğündeki Sirius Star adındaki süper tankerde bulunan 100 milyon dolarlık 2 milyon varil petrol Suudi Arabistan'dan Amerika'ya gidiyordu. Geminin değeri ise tam 250 milyon dolar. Bu gemiden önce, bölgedeki en büyük korsanlık ise aralarında tankların da bulunduğu ağır silah yüklü bir Ukrayna gemisinin 25 Eylülden bu yana rehin tutulması oldu. Sirius'ta Hırvatistan, İngiltere, Filipinler, Polonya ve Suudi Arabistanlı 25 kişilik mürettebat bulunuyor. Önceki gün kaçırılan gemi dün 1998'de özerklik ilan eden ve korsanların kalesi konumundaki Pontland bölgesinin Eyl limanına götürüldüğü bildirildi.


Korsan olmayana kız vermiyorlar

Somali'de korsanlık faaliyeti öylesine yaygınlaştı ki sadece bu yıl içinde 30 milyon dolar fidye kopardılar. Hal böyle olunca ülkede korsanlık işi artık daha az korkulan, giderek yaygınlaşan ve çok para getiren bir eylem olarak en popüler meslekler arasına girmeye başladı. Öyle ki Somali vatandaşları artık korsanlara çekinmeden kız vermeye başladıkları gibi bir çoğunun da kızlarını evlendirmek için birinci tercihleri korsanlar olmaya başladı. Bir çok ailenin kızlarını korsanlarla evlendirdiği haberleri geliyor. Bu arada Somalili korsanlar 12 gün içinde 7 gemi kaçırdı.





il y a 15 ans