|

Kara telkin

ABD Başkanı Obama, Mısır’da darbe karşıtlarına idam cezası yağdıran Sisi’yi arayarak yol gösterdi. Obama gayrimeşru yönetimin ayakta tutulabilmesi için Sisi’ye “Halkın siyasi, ekonomik ve sosyal arzularına yatırım yap” telkininde bulundu.

Yeni Şafak
04:00 - 20/12/2014 Cumartesi
Güncelleme: 22:08 - 19/12/2014 Cuma
Diğer
ABD Başkanı Barack Obama, Mısır’daki darbe lideri Abdülfettah el-Sisi’yi telefonla arayarak Ortadoğu’da “İslamcı militanlar” ile savaş konusunu görüştü ve Mısır’ın bu alandaki rolünü takdir etti. Mısır ile stratejik ortaklığın, terörle mücadelede askeri ve istihbarat işbirliğinin önemini teyid eden Barack Obama, Mısır’daki darbe yönetimine bir de akıl verdi. Obama, cunta lideri Abdülfettah el-Sisi’yi, Mısır halkının siyasi, ekonomik ve sosyal arzularına yatırım yapmaya çağırarak gayrimeşru yönetimin nasıl ayakta tutulabileceğine işaret etti.

MİLİTARİST ORTAKLIK

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre, Obama görüşmede, ABD’nin Mısır ile stratejik ortaklığa olan bağlılığını teyit ederken, terörle mücadele ve bölgesel güvenlik alanlarındaki ortak çıkarları ilerletmede iki ülke arasındaki ikili işbirliğinin önemini vurguladı. Obama ve Sisi, yakın askeri ve istihbarat ilişkilerini sürdürmenin önemi üzerinde de mutabakat ortaya koydu.

SAHTE DEMOKRAT

ABD Kongresi yardım programlarında bu zamana kadar uyguladığı insan hakları şartlarını cunta yönetimine işletmeyerek  hafta başında yardım musluklarını açtığı halde Mısır’daki insan haklarının durumuna dair kaygılarını da dile getiren Obama, Mısır’daki toplu yargılamalar, sivil toplum kuruluşlarının durumu ve gazeteciler ile barışçıl eylemcilerin tutukluluk hallerinin devam etmesi hakkındaki endişesini de dile getirdi.  Mısır’da yayımlanan Al Ahram gazetesinin haberine göre el-Sisi de Obama’ya, Mısırlıların insan haklarına ve özgürlüklere saygılı modern demokratik bir devlet kurma özleminde olduklarını söyledi.

Mısır’da gözaltı dalgası

Mısır’ın çeşitli kentlerinde Müslüman Kardeşler Teşkilatı’na (İhvan) mensup 102 kişinin gözaltına alındığı bildirildi. İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, son 10 günde İhvan mensubu 102 kişinin  “terör eylemlerine karıştıkları” gerekçesiyle gözaltına alındığı ifade edildi. Gözaltına alınanlar arasında Hürriyet ve Adalet Partisi eski Ekonomi Komitesi üyesi Abdullah Şahata’nın da bulunduğu belirtildi. 

#ABD
#Barack Obama
#Mısır
#Abdülfettah el-Sisi
#telefon
9 yıl önce