|

Katiller işbaşında

Gazze'yi vurmak için aylardır hazırlık yapan İsrail, dün kadın çocuk demeden katliama başladı. İsrail uçak ve helikopterleri ile hücumbotlar Gazze'ye ölüm yağdırdı. Saldırılarda en az 9 kişi öldü, 12'si ağır 49 kişi de yaralandı.

.
00:00 - 14/11/2012 Çarşamba
Güncelleme: 01:32 - 15/11/2012 Perşembe
Yeni Şafak
Katiller işbaşında
Katiller işbaşında

Abluka altında yokluğa mahkum ettiği Gazze'yi vurmak için aylardır hazırlık yapan İsrail katliam için düğmeye bastı. Akşam saatlerinde İsrail uçak ve helikopterleri, Gazze, Han Yunus ve Refah'a onlarca hedefe bomba yağdırdı. Gazze Şeridi'nin güneyinde ve kuzeyinde bazı araçlara havadan suikast düzenlendi. Gazze Şeridi'nin orta kesimlerindeki Nuseyrat mülteci kampı İsrail savaş uçaklarının hedefi oldu. Katilama donanma da eşlik etti. İsrail hücum botları, Gazze sahillinin farklı bölgelerini top ateşine tuttu.

EN AZ 50 HEDEF VURULDU

İsrail Ordusu'nun bazı kara birliklerinin de sınıra doğru kaydırıldığı, katillerin güneyden Gazze'ye giriş hazırlığı yaptığı bildirildi. Saldırıların bilançosu ağır oldu. İlk belirlemelere göre kadın ve çocukların da aralarında bulunduğu en az 9 kişi öldü, 12'si ağır 49 kişi de yaralandı. Onlarca bina yerle bir oldu, en kaz altında insaların olduğu bildirildi. Filistinli yetkililer, İsrail Ordusu'nun 50'den fazla hava saldırısı düzenlendiğini, Hamas'a ait 2 eğitim tesisinin de vurulduğunu açıkladı.

OPERASYON GENiŞLEYECEK

İsrail Ordusu'ndan yapılan açıklamada ise operasyonun güneydeki İsrail vatandaşlarının güvenliği için düzenlendiği, saldırılarda 'terörist grupların' vurulduğu iddia edildi. Açıklamada, 'İsrail Ordusu'nun düzenlediği askeri operasyonlarla Hamas'a ait silah ve füze mahzenlerine ağır bir darbe indirdiğini' ileri sürüldü. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise, ordunun Gazze'deki operasyonu genişletmeye hazır olduğunu saldırıların süreceğini söyledi. Gazze'deki Filistin direniş gruplarının, İsrail'in Gazze'ye sınır bölgelerinde bulunan kasaba ve yerleşim birimlerine düzenlediği füze saldırısında 6 İsrailli yaralandı. Direniş grupları topyekün savunma için biraraya geldi.

Şehir alev alev yanıyor

İsrail Ordusu'na ait F-16 savaş uçakları, helikopterler ve insansız hava araçlarının katıldığı saldırılarda kentte şiddetli patlamalar meydana geldi. Bombardıman sonrasında şehrin her yerinden alevler yükseldi. Mısır yaralılar için Refah kapısındaki kısıtlamaları kaldırdı.

Katliamın adı Tevrat'tan: Bulut Sütunu

İsrail Ordusu, Gazze'ye yönelik başlattığı saldırıya 'Bulut Sütunu' ismini verdi. Bulut sütunu, Tevrat'ta İsrailoğulları'na yardımı simgeliyor. 'Bulut Sütunu' tabiri, Tevrat, İncil ve Zebur'u içeren Kitab-ı Mukaddes'in 'Çıkış' bölümünde geçiyor. Yahudiler, 'Tanrının, Yahudileri bir bulut sütunuyla düşmanlarına karşı koruduğuna' inanıyor. Kitapta şu ifadeler yer alıyor: 'Gece gündüz ilerlemeleri için Rab, gündüz bir bulut sütunu içinde yol göstererek, geceleyin bir ateş sütunu içinde ışık vererek onlara öncülük ediyordu. Gündüz bulut sütunu, gece ateş sütunu halkın önünden eksik olmadı.'

Dünya ayakta

Saldırı dünyayı ayağa kaldırdı. Filistin lideri Mahmud Abbas'ın çağrısı üzerine Arap Birliği cumartesi günü olağanüstü toplanma kararı aldı. Gazze'deki Filistin yönetimi Başbakanı İsmail Haniye de, Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi seslenerek 'Devrimci ruhunuzu bu kez Gazze için harekete geçirin' dedi. En sert tepki Mısır'dan geldi. Kahire Tel Aviv'deki büyükelçisini geri çekti. Türkiye ise saldırıları kınayarak BM'yi katliamı durdurmaya davet etti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve BM Genel Sekretedi Ban Ki Moon Gazze'de saldırılara son verilmesini isterken, ABD'den katliama destek açıklaması geldi: İsrail'in kendini savurma hakkını destekliyoruz...


11 yıl önce