|

Kayıplar taşrada: 3 bin 300 ölü

Nepal’de dün meydana gelen 7,9 büyüklüğündeki depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 3 bini aştı. Uzmanlar eski evlerin yoğun olduğu taşra bölgelerine ulaşıldığında, kayıpların katlanarak artacağını belirtiyor.

Yeni Şafak
04:00 - 27/04/2015 Pazartesi
Güncelleme: 10:51 - 27/04/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

Büyük depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 3 bini yaralılar ise 5 bini geçti. Nepalli yetkililer, depremde hayatını kaybedenlerin sayısının Nepal'de 2169, Hindistan'da 61'e yükseldiğini açıkladı. Başkenti Katmandu'nun 80 kilometre kuzeydoğusundaki Lamjung'da dün yerel saatle 11.56'da kaydedilen 7,8 büyüklüğündeki depremin ardından orta büyüklükte çok sayıda artçı sarsıntı kaydedildi. Artçı sarsıntılar nedeniyle evlerine giremeyen Katmanduluların geceyi kentteki açık alanlarda geçirdi.



SON 80 YILIN EN BÜYÜĞÜ


7,9 büyüklüğündeki deprem, ülkede 1934 yılında meydana gelen ve 10 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği 8,1 büyüklüğündeki depremin ardından kaydedilen en şiddetli deprem oldu. Depremin merkez üssüne yakın yerleşim birimlerine giden yolların heyelan ve çatlaklar yüzünden kapandığı, bu nedenle buralara ulaşım sağlanamadığı aktarıldı. Bu yerleşim birimlerine ulaşılmasıyla ölü sayısının daha da artmasından endişe ediliyor.



KÖYLER YERLE BİR OLDU


Uluslararası yardım kuruluşlarının yetkilileri, ölü sayısının başkent ve civarındaki kentlerde bulunan cesetlere göre verildiğini, asıl can kaybının evlerin yüzde 80'ninin yıkıldığı küçük yerleşim birimlerinde olduğuna işaret ediyor. Depremde yıkılan tarihi Dharahara Kulesi'nin enkazında da arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Nepal'e gelen turistlerin uğrak yerlerinden biri olan kulenin enkazı altından şimdiye kadar yaklaşık 50 kişinin cesedi çıkarıldı.



ARTÇILAR KORKUTUYOR


Ülkede dün de 6,7 büyüklüğünde artçı sarsıntı kaydedildi. Deprem başkent Katmandu'nun 65 kilometre doğusunda ve yerin 10 kilometre altında meydana geldi. Bölgede meydana gelen orta büyüklükte çok sayıda artçı sarsıntı nedeniyle evlerine giremeyen Katmandulular, depremde çoğunlukla eski binaların ve tapınakların yıkıldığını aktardı.



200 bin kişi etkilendi


Başbakanlık AFAD ve Dışişleri Bakanlığı, bölgedeki gelişmeleri yakından takip ediyor. Başkenti Katmandu'ya ulaşan ekipler, havalimanında kurulan kriz masasının yönlendirmesiyle ihtiyaç duyulan bölgelerde arama-kurtarma faaliyetlerine katılmaya başladı. 5 binin üzerinde evi yıkan depremden 200 bine yakın kişinin doğrudan ya da dolaylı olarak etkilendiği sanılıyor.



Nepal'i yalnız bırakmadık


Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) koordinasyon ve yönetimindeki arama-kurtarma ekipleri, 7,9 büyüklüğünde depremin meydana geldiği Nepal'in başkenti Katmandu'da çalışmalara başladı. Sağlık Bakanlığı UMKE'den 10, Kızılay'dan bölgedeki ekiplerine ilave olarak 4, GEA'dan 15 ve İHH'dan 13 kişilik ekip de bölgedeki çalışmalara katıldı.



DOKTORLAR ÇOĞUNLUKTA


Nepal'e giden ekipler içinde ayrıca Cansuyu ve Uluslararası Doktorlar Birliği de bulunuyor. Sağlık Bakanlığı 10 kişilik UMKE ekibiyle toplam 36 sağlık personelini deprem bölgesinde acil müdahale ve destek çalışmalarına başladı. Nepal'e giden ekipte, 10 kişiden oluşan 2 UMKE timi, 1 göğüs cerrahisi uzmanı, 1 genel cerrahi uzmanı, 2 acil tıp uzmanı, 1 anestezi teknisyeni, hemşire ve sağlık memurları yer alıyor.



BÜTÜN ÜLKELERDEN YARDIM YAĞIYOR


İHH Acil kurtarma ekibi 2 doktor ve 11 kişilik arama kurtarma uzmanıyla çalışmalara başlarken, GEA Nepal'e 13 kişilik ekiple beraber 1 buçuk ton arama kurtarma ekipmanı ve sağlık yardımı götürdü. Öte yandan Nepal'e Kanada'dan 5 milyon, Norveç'ten, 4 milyon, ABD'den ise 1 milyon dolar para yardımı ve kurtarma ekipleri gönderildi. Hindistan, Pakistan, Çin, Japonya, Almanya, İran ve İsrail gibi ülkeler arama-kurtarma ekipleriyle bölgede çalışmaya başladı.



Google'ı da vurdu


Depremin tetiklemesiyle oluşan ve 17 can alan Everest'teki çığda ölenlerden birisinin de, Google'ın yöneticilerinden Daniel Fredinburg olduğu açıklandı. 34 yaşındaki Fredinburg, Google'ın ARGE projelerini yürüten Google-X bölümünün başındaydı. Öte yandan çığ altından yaralı olarak kurtarılan 61 dağcıdan 22'sinin durumunun ağır olduğu bildirildi. 40'ı İranlı olan yaralı dağcılar, helikopterlerle Pheriche köyündeki hastaneye taşınıyor. Fredinburg, 23 Nisan'da Instagram'da tırmanışı paylaşmıştı.



Türkler dönüyor


Tur Operatörleri Sözcüsü Cem Polatoğlu, iletişim kurdukları 18 Türk'ün ise durumlarının iyi olduğunu bildirdi. “18 vatandaşımızı kendi otobüslerimizle Swada bölgesindeki tek katlı otellere aldık, emniyetteler. Ailelerine de gerekli bilgiler ulaştırdık. Havalimanında kaos var. Yolladığımız havalimanı giriş yapamadı. Diğer uçaklarda dolu. Türk Hava Yolları'ndan uçak talep ettik" dedi.


#Nepal
#deprem
#enkaz
9 yıl önce
default-profile-img