|

Kerkük alarmı

Kobani ve Sincar ilçelerinden çekilen IŞİD, yönünü ‘Küçük Irak’ denilen Kerkük’e çevirdi. Arap, Türkmen ve Kürtlerin yaşadığı kente 12 kilometre kadar yaklaşan IŞİD’in Tikrit, Musul ve Diyala’dan bin 600 militanı daha bölgeye sevketmesi alarma yol açtı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 31/01/2015 Cumartesi
Güncelleme: 21:28 - 30/01/2015 Cuma
Yeni Şafak
Irak’ta Sincar ve Suriye’de Kobani yenilgisinin ardından kaybettiği prestiji Kerkük’e saldırarak yeniden kazanmaya çalışan IŞİD, kentin güneybatısından dün sabah itibari ile büyük bir saldırı başlattı, kent merkezinde de bombalı saldırı gerçekleştirdi. Bu bölgede Kuzey Petrolleri olarak bilinen petrol şirketinin tesisleri ve şirket binaları bulunuyor. Yerel güvenlik kaynakları, geçtiğimiz hafta Şengal ve Zummar bölgesindeki iki rafinerinin IŞİD’ten alındıktan sonra örgütün Kerkük’teki tesisleri hedeflediği düşüncesinde. Kerkük’ün en önemli petrol sahası Habbas bölgesi dün itibari ile IŞİD’in kontrolüne geçmiş durumda. Kerkük Polis müdürlüğü ve peşmerge güçleri bu bölgedeki çatışmalarını sürdürüyor. Koalisyon uçakları da dün sabah saatlerinden itibaren bölgeyi bombalıyor. 

DESTEK BEKLENİYOR

Kerkük’teki çatışmaları Yeni Şafak’a değerlendiren Kerkük İl Emniyet Müdürü Turan Abdullah, IŞİD’in önceki gece ansızın saldırıya geçtiğini belirterek, militanların kentin 12 kilometre güneyinde peşmerge kontrolündeki Tel El Verd, Mektep Halit, Meryembeg ve Molla Abdullah köylerine saldırdığını ve sabah saatlerine kadar süren çatışmalar sonrasında bu bölgelerin geri alındığını belirtti. Kerkük Valisi Necmeddin Kerim de Bağdat ve Erbil ile görüşmelerinin devam ettiğini ve lojistik desteğin geleceğini söyledi. 10 Haziran’da IŞİD’in Musul’u ele geçirmesinin ardından Irak ordusu birçok bölgeden çekilmiş, Irak ordusunun boşalttığı Kerkük kentine ise peşmerge girmişti. O tarihten bu yana Kerkük’ün etrafı peşmergeler tarafından dört bir yandan çevrili. Kentin güvenliğini de bu peşmergeler sağlıyor.

Sokağa çıkma yasağı

Kerkük’te dün sabah yerel saatle 10.00’dan itibaren sokağa çıkma yasağı ilan edildi. IŞİD sabah saatlerinde Kerkük kent merkezinde Irak polis Müdürlüğü ve Kürt partilere ait asayiş karargahının olduğu bölgeye bombalı bir araçla saldırı düzenledi. Bir grup IŞİD mensubu, kent merkezinde bulunan Kasr-ı Kerkük adlı otel binasına saldırdı. 


Ankara takip ediyor

IŞİD’in Kerkük’e saldırması ile birlikte kentte yaşananları Erbil üzerinden yakın takibe alan Ankara, bölgedeki yerel yöneticiler ve kanaat önderleri ile de direkt görüşmelerini sürdürüyor. Yaşananları an ve an takip eden Ankara bölgeye insan ve askeri destek göndermek için hazırlık yapıyor. 


Telafer öncesi taktik

Güvenlik kaynakları, IŞİD için çok önemli bir geçiş noktası olarak görülen Telafer’e yönelik bir operasyon öncesinde IŞİD’in Kerkük’e saldırarak peşmerge gücünü bu bölgeye sevk ettirmeye çalıştığı görüşünde. Peşmerge yetkilileri de Telafer'in kurtarılması halinde  IŞİD’in en önemli lojistik 4 hattan birini kaybedeceğine dikkat çekti. 


‘Ülkenin felaketi olur’

Yeni Şafak’a konuşan Irak Türkmen Cephesi Sözcüsü Ali Mehdi Sadık,  “Halk Süleymaniye ve Erbil’e gidiyor. Tablo gösteriyor ki IŞİD, başından bu yana en çok almayı istediği ancak daha sonraya bıraktığı Kerkük’ü almak istiyor” dedi. Farklı kesimlerin bir arada yaşadığı Kerkük’ü IŞİD’in almasının Irak’ın felaketi olacağını söyleyen Sadık, “Türkiye bu konuda yapılması gereken ne varsa hemen Kürt yönetimi ile görüşerek harekete geçmelidir” ifadelerini kullandı. 


İkinci Kobani korkusu

Kerkük Türkmen İl Meclisi Başkanı ve Kerkük milletvekili Hasan Turan da “IŞİD’in Kerkük’e yönelmesi er ya da geç beklenen bir durumdu. Ancak gerek Türkiye gerekse uluslararası kamuoyu bir an önce Kerkük konusuna müdahil olmalı. Kerkük’ün ikinci bir Kobani faciası olmasını istemiyoruz. Hali hazırda 72 bin göçmen ailemiz var ve IŞİD Kerkük’e gelirse bu Irak’ın sonunu hazırlar” dedi. 


Bağdadi yönetiyor

Suriye’de Kobani ve Irak’ta da Şengal hezimeti üzerine prestijini kurtarmaya çalışan IŞİD’in Kerkük operasyonunu bizzat örgüt lideri Ebu Bekir el-Bağdadi’nin yürüttüğü öğrenildi. Iraklı güvenlik kaynakları, Bağdadi’nin çarşamba akşamı Kerkük’ün Arap kasabası Havice’ye geldiğini ve operasyonu bu noktadan takip ettiğini belirtti. IŞİD’in daha önce Havice’de konuşlandırdığı militanlarına ek olarak Tikrit, Musul ve Diyala’dan bin 600 militanı bölgede topladığı ifade ediliyor.


Peşmerge komutanı öldü

IŞİD mensuplarının zaman zaman bombalı intihar araçlarıyla saldırdığı çatışmalarda Peşmerge 1’inci Tugay Komutanı Şerko Fatih hayatını kaybetti. Peşmerge Bakanlığı, IŞİD’i püskürtmek için bölgeye 7 üst düzey askeri komutan eşliğinde daha fazla askeri güç sevketti.

#Irak
#Kerkük
#IŞİD
#Turan Abdullah
9 yıl önce