|

Kerry: Suriye kararı bir mesajdı

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Başkan Barack Obama'nın Suriye'ye aldığı müdahale kararının ABD'nin güvenilirliği için önemli olduğunu ifade ederek, Suriye'ye verilecek güçlü mesajın İran ve Kuzey Kore'nin nükleer programlarıyla mücadele açısından da önemli olduğunu söyledi.

Aa
00:00 - 1/09/2013 Pazar
Güncelleme: 20:14 - 1/09/2013 Pazar
Yeni Şafak
Kerry: Suriye kararı bir mesajdı
Kerry: Suriye kararı bir mesajdı

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye'de Sarin gazının tesbit edildiğini bildirerek, bunun Suriye Devlet Başkanı Esed'i, Saddam Hüseyin ve Adolf Hitler gibi dünyanın en tehlikeli liderleri arasına soktuğunu söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, ABD televizyonlarının pazar günkü özel haber programında, Suriye'ye askeri müdahalenin neden önemli olduğunu Amerikan kamuoyuna anlattı.

Amerikan televizyon kanallarının pazar günkü özel haber programlarından, 'State of the Union' (CNN), 'Face the Nation' (CBS), 'Meet the Press' (NBC), 'Fox News Sunday' ve 'This Week' (ABC)'nin konuğu olarak önemli açıklamalarda bulunan Kerry, Suriye'de 21 Ağustos'ta gerçekleştirilen ve bin 400'den fazla kişinin öldüğü saldırının ardından alınan saç ve kan örneklerinde bir çok zehirli gaz tesbit edildiğini bildirdirerek, bunlar arasında Sarin gazının da bulunduğunu açıkladı.

Televizyon programlarındaki açıklamlarında, Suriye ile ilgili olayların her geçen gün daha da büyüdüğünü dile getiren Kerry, 'Öönümüzdeki günlerde burada Kongre'nin Esed rejiminin kendi halkına kimyasal silah kullanmasına izin vermeyeceğimiz yönünde bir karar verdiğini görerek daha da ileri gideceğimize inanıyorum' dedi.

ABD Senatosu ve Temsilciler Meclisi'ndeki eski meslektaşlarının Amerika'nın çıkarlarına ve güvenirliğine sırtlarını dönmelerini beklemediğini ifade eden Kerry, Başkan Obama'nın askeri müdahale konusunda başvurduğu Kongre'den olumlu bir yanıt alacağına inandığını kaydetti.

- 'Esed, Hüseyin ve Hitler katagorisinde'

Katıldığı televizyon programlarında Suriye'de Sarin gazı kullanıldığı tespitinin teyit edildiğini ifade eden Kerry, bunun Suriye Devlet Başkanı Esed'i, Irak'ın idam edilen Devlet Başkanı Saddam Hüseyin ve Almanya'nın Nazi dönemi lideri diktatör Adolf Hitler gibi dünyanın en tehlikeli liderleri arasına soktuğunu söyledi. Kerry, 'Beşar Esed şimdi Saddam Hüseyin ve Hitler'in savaş zamanında kullandığı silahı kullanmıştır' dedi.

- Obama henüz askeri müdahale için son kararını vermedi

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, ABC Televizyonu'ndan George Stephanopoulos'un sorularına verdiği yanıtta, Başkan Barack Obama'nın askeri operasyon konusunda henüz herhangi kesin bir nihai karara varmadığını bildirdi.

Tüm televizyon programlarındaki gibi ABC'de de ABD'nin neden askeri müdahale kararı vermesi gerektiğini tekrarlayan Kerry, Başkan Barack Obama'nın Kongre'den 'hayır' yanıtının gelmesi durumunda müdahalede bulunma yönündeki kararını uygulayıp uygulamaması konusunda kesin bir yanıt vermezken, Başkan'ın askeri operasyon konusunda, henüz herhangi bir nihai karara varmadığını ifade etti.

- 'Rusya'nın Esed'in çizgiyi geçtiğini kabul edeceğini umuyorum'

Bakan Kerry, eldeki delillerin ezici bir kanıt olduğunu belirterek, 'Şayet Rusya Devlet Başkanı bunu görmezden gelirse bu onların seçimdir' dedi.

ABD ve dostlarının delillerinin rasyonel sunuma dayalı olduğunu ifade eden Kerry, delilleri herkesin karar vermesi için açıkca ortaya koyacaklarını söyledi.

Kerry, Cenevre müzakerleri konusunda Rusya'yla yakından çalıştığını belirterek, Rusya'nın Esed'in çizgiyi geçtiğini kabul edeceğini ve BM'de Esed'i sorumlu tutacak çabalarda ABD'ye katılacağını umduğunu dile getirdi.

- ABD, neden askeri müdahalede bulunmalı?

Dost ve müttefiklerine uluslararası normları koruduğunu gösterme açısından ve güvenilirliği açısından Suriye'ye karşı güçlü bir mesaj verilmesinin önemli olduğunu savunan Kerry, Kongre'den bu konuda kendi görüşlerine paralel bir karar beklediğini ifade etti.

CBS Televizyonu'nun 'Face the Nation' programına katılan ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Kongre'nin müdahale kararı yönünde görüş bildirmesini, İsrail, Ürdün, Lübnan, Türkiye ve bölgedeki tüm dostları ve müttefiklerine ABD'nin bölgede uluslararası normları koruma ve güçlü bir mesaj verme konusunda uyum içinde haraket ettiğini göstermesi açısından zorlu hale getirdiğini ifade etti.

Kerry, Kongre'nin onay kararının diğer kararlar üzerinde de etkili olacağını kaydetti.

- İran ve Kuzey Kore'nin nükleer faaliyetleri

Dışişleri Bakanı Kerry, ABD'nin çıkarları doğrultusunda Suriye'ye müdahale kararıyla ilgili açıklamasında İran'ın nükleer programıyla ilgili diplomatik çabalardan sonuç alınamazsa, bölge için büyük tehlike oluşturacağını söyledi.

Televizyon konuşmalarından birinde, ABD Başkanı'nın Kongre'nin haraket etme kararı almasa da müdahaleden yana karar alma hakkı olduğunu hatırlatan Kerry, bu yüzden de, bu müdahale konusundaki kararın oldukça cesur bir karar olacağını ifade etti.

Birlik içinde hareket edilen anların Amerika'yı daha güçlü yaptığını belirten Kerry, 'Şayet Kongre üyeleri olaya dikkatli bakarlarsa, olayda ne olduğuna bakarlar ve müttefiklerimizden İsrail'in ve çıkarlarımıza karşı İran'la, Hizbullah'la ve Kuzey Kore'yle ilgili ne tür tehlikeyle karşı olunduğu hakkında yargıda bulunurlar' dedi.

ABD'nin güvenilirliğinin çizgide olduğunu bildiren Kerry, diğer programlarda olduğu gibi Kongre'nin doğru karar vereceğini umduğunu tekrarladı.


11 yıl önce