|

Kiev'de AB-Ukrayna Zirvesi

AB liderleri, Yanukoviç'in devrilmesinden sonra ilk kez yapılan AB-Ukrayna zirvesinde Poroşenko ile bir araya geldi. Zirvede AB'nin yardımları, Ukrayna'daki reformlar ve doğudaki durum gibi konular ele alınacak.

Yeni Şafak
14:49 - 27/04/2015 Pazartesi
Güncelleme: 11:54 - 27/04/2015 Pazartesi
AA

Ukrayna'da Viktor Yanukoviç'in AB ile ortaklık anlaşmasını imzalamaması üzerine patlak veren olayların ardından AB ile Ukrayna arasındaki ilk zirve Kiev'de yapılıyor.



Zirve için Kiev'e gelen Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, 17. zirve toplantıları öncesinde Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ile görüştü.



Üçlü görüşmede, AB ile Ukrayna arasındaki ilişkilerin yanı sıra doğudaki durum ve ülkede yapılması öngörülen reformların ele alınması öngörülüyor.



Görüşme öncesinde Avrupa Konseyi Başkanı Tusk, geçen yıl Yanukoviç'in devrilmesiyle sonuçlanan gösterilerin yapıldığı Bağımsızlık Meydanı'na giderek, protestolar sırasında hayatı kaybedenler anısına çiçek bıraktı.



Poroşenko, Tusk ve Juncker arasındaki üçlü görüşmenin ardından "Ukrayna-AB Zirve toplantısı yapılacak, daha sonra üç lider ortak basın toplantısı düzenlenecek.



17. AB-Ukrayna Zirvesi, eski devlet başkanı Yanukoviç'in AB ile ortaklık anlaşmasını imzalamayı 2013 sonunda askıya almasının ardından başlayan ve iktidarın devrilmesine yol açan "meydan olayları"nın ardından taraflar arasındaki ilk zirve olarak dikkat çekiyor.



Zirvede, AB'nin Ukrayna'ya sağlayacağı mali yardım, Rusya'ya karşı Ukrayna'ya verilecek destek ve Letonya'da düzenlenecek Doğu Ortaklığı Zirvesi'ne hazırlık meselelerinin yanı sıra Ukrayna hükümetinin yapacağı reformlar ve son bir yılda silahlı ayrılıkçı harekete sahne olan doğudaki durumun da ele alınması planlanıyor.



Zirvede, ayrıca yeni Ukrayna yönetimi ile AB arasında imzalanan ortaklık anlaşmasının hayata geçirilmesi sürecine ilişkin konular gözden geçirilecek. Zirve çerçevesinde, yarın 270'ten fazla delegenin katılacağı Ukrayna'nın desteklenmesine ilişkin Uluslararası Konferans da gerçekleştirilecek.

#Ukrayna
#Donald Tusk
#Jean Claude Juncker
#Petro Poroşerko
#AB
9 yıl önce